Felhívás!

Arafat: a Covid-betegeknek saját érdekük elmondani az orvosuknak, ha hamis az oltási igazolásuk

Arafat: a Covid-betegeknek saját érdekük elmondani az orvosuknak, ha hamis az oltási igazolásuk Románia

Raed Arafat az országos katasztrófavédelem vezetője szerint az orvosokat köti az orvosi titoktartás, így a hamis oltásigazolvánnyal rendelkező Covid-betegeknek saját egészségük érdekében be kell ismerniük kezelőorvosuknak, hogy valójában nincsenek beoltva, és nem kellene attól tartaniuk, hogy emiatt bűnvádi eljárás indul ellenük.

Az egészségügyi személyzetnek nincs lehetősége ellenőrizni, hogy a kórházba kerülő személy tényleg be van oltva, vagy sem. Figyelembe véve, hogy az oltás általában véd a betegség súlyosabb formáitól, a kezelőorvos másfajta kezelést írhat fel egy beoltott, és megint másfajtát egy beoltatlan személynek, ezért fontos tudnia, ha egy oltásigazolvánnyal rendelkező páciens tulajdonképpen nem kapta meg a vakcinát. És ez a páciens érdekét szolgálja, hogy a legmegfelelőbb kezeléshez jusson – fejtette ki a belügyi államtitkár a pénteken tartott sajtótájékoztatón az újságírók azon felvetésére, hogy egyre többen szereznek hamis oltásigazolványt úgy, hogy “a vakcina adagjukat a lefolyóba önti az oltóközpont személyzete”.

Az orvos természetesen köteles a beteg titkát megőrizni, nem jelentheti fel a rendőrségen, és kizárólag a legmegfelelőbb kezelés meghatározására kell felhasználnia ezt az információt – szögezte le Arafat.

“Vagyis a betegnek nem kell attól tartania, hogy ha elmondja az orvosnak, akkor bűnvádi eljárás indul ellene. A betegnek igenis el kell elmondania az igazságot az őt kezelő orvosnak, hogy az orvos a helyes terápiát írhassa fel számára” – nyomatékosította a belügyi államtitkár.

Ha a beteg egy adott ponton úgy dönt, hogy a rendőrséghez fordul hamis oltásigazolványa ügyében, ha úgy dönt, hogy segít a hatóságoknak feltárni a bűncselekményt, akkor megteheti, és ezzel hozzájárul emberi életek megmentéséhez, magyarázta Arafat. “De ha csak orvosának kívánja elárulni a dolgot a megfelelő kezelés megállapítása érdekében, akkor az orvosnak kötelessége megőriznie páciense titkát, amennyire én tudom” – szögezte még le.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.