Felhívás!

Andronescu: szavaimat kiragadták a kontextusból

Andronescu: szavaimat kiragadták a kontextusból Románia

Szavait úgy értelmezték, hogy “teljes egészében kiragadták a kontextusból” – állapította meg pénteken késő este Ecaterina Andronescu. Az oktatási miniszter “kissé szokatlannak” találta, hogy a sajtóból szerzett tudomást arról, hogy a miniszterelnök menesztette tisztségéből.

“Azt gondolom, hogy szavaimat úgy értelmezték, hogy teljes egészében kiragadták a kontextusból. Semmi köze nincs annak, amilyen értelmezést egyesek adtak szavaimnak, ahhoz, amit én gondoltam, beleértve azokat az intézkedéseket is, amelyeket az iskolai év elejétől szándékoztunk bevezetni. A miniszterelnök egy olyan döntést hozott, amely kétségkívül szerepel hivatali jogkörében. Az kissé szokatlannak tűnik, hogy úgy mondjam, hogy jómagam a sajtóból értesültem erről, de ezzel sem volna semmi baj. Azt viszont nem szeretném, hogy oktatási-nevelési, vagy közszereplői tevékenységemre olyan dolgok árnyéka vetüljön, amelyekhez semmi közöm sincs – nyilatkozta ‘némi keserűséggel’ Andronescu.

A tárcavezető szerint Romániának “hivatásos” oktatási miniszterre és egy olyan rendszerre van szüksége, amelyet “kisebb mértékben érintnek a politikai döntések”.

Azt is elmondta, hogy felkérték arra, hogy módosítsa azt a miniszteri rendeletet, amely szerint nem taníthatnak azok a pedagógusok, akik a rendes tanári állásokra kiírt versenyvizsgán az ötös osztályzatot sem érték el.

“Úgy gondolom, hogy egy olyan tanár, aki nem példaképe a gyerekeknek, egy olyan tanár, akinek nincs hivatása és eltökéltsége a gyermekek nevelésére nincs kedvező hatással az oktatási rendszerre. Miután nyilvános bejelentettem, hogy nem taníthatnak azok a tanárok, akik a rendes tanári állásokra kiírt versenyvizsgán az ötös osztályzatot sem érték el, be kell vallanom, hogy felkértek, hogy módosítsam ezt a miniszteri rendet. Nem tettem meg, és nem is áll szándékomban megtenni, mert saját elveimet szegném meg” – mutatott rá Andronescu.

Megemlítette Viorica Dăncilă miniszterelnök azon kérését is, hogy a tanév szeptember 16-án kezdődjék.

“Pillanatnyilag nagyon nehéz ezt megváltoztatni. Miután a szülők és a diákok megtervezték programjukat, nehéz megmagyarázni, hogy miért van erre szükség. Egyedül nem hoztam és nem tudtam ilyen döntést hozni. Hétfőre hívtam össze a társadalmi párbeszéd bizottságot”- mondta.

Andronescu még egyszer részletezte azon nyilatkozatát, amelynek okán menesztették.

“Tegnap este az egyik televízióban a következő nyilatkozatot tettem: “Úgy gondolom, hogy a következő tanév elejétől minden iskolába be kell vezetni egy gyermekvédelmi rendszert, és meg kell tanítanunk őket, hogy megvédjék magukat, mert én otthon ezt tanultam. Otthon is tanultam. Azt hiszem, ezeket mind meg kell ismételnünk az iskolában”. Azt mondtam a caracali ügy hatása alatt, hogy azon túl, amit a szülőktől hallanak, nekünk az iskolában is meg kell próbáljuk rávezetni őket arra, hogy hogyan védjék meg magukat, hogy ilyen dolgok többé ne történjenek meg. Természetesen ott vannak a többi állami intézmények, amelyek más szerepet töltenek be, de a mi szerepünk az iskolában az, hogy arra tanítsuk a gyerekeket, hogy megvédjék magukat. Úgy gondolom, hogy ebben a nyilatkozatban nincs semmi, egyáltalán semmi, amit – mondjuk – támadásként lehetne értelmezni Alexandra vagy szülei ellen. Éppen ellenkezőleg, én olyan ember vagyok, akinek van empátiája a nehéz helyzetben lévők iránt “- mondta.

Hozzátette: azzal a meggyőződéssel hagyja ott a minisztériumot, hogy “nem követett el hibákat”.

Viorica Dăncilă pénteken jelentette be, hogy leváltotta tanügyminiszteri tisztségéből Ecaterina Andronescut. A miniszterelnök szerint Andronescunak “mélységesen hibás” nyilatkozata miatt kell távoznia funkciójából.

Andronescu azt mondta csütörtök este a 15 éves Alexandra esete kapcsán, akit elrabolt egy férfi, aki felvette autóstoppal, hogy ő “otthon azt tanulta”, hogy “semmilyen idegen autóba ne szálljon be”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások