Felhívás!

Anca Dragut választották a felsőház elnökének

Anca Dragut választották a felsőház elnökének Románia

Anca Dragut, az Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) Szövetség szenátorát választották hétfő késő este a felsőház elnökének.

Dragut 75 szenátor támogatta, 51 ellene szavazott.

Ellenjelöltjét, a szociáldemokrata Lucian Romaşcanut 51-en támogatták és 75-ön szavaztak ellene.

Az ülésen 133 szenátor volt jelen a 136-ból, hét szavazat érvénytelen volt.

Letették az esküt a szenátorok, megalakultak a frakciók

Letették hétfő este az esküt a december 6-ai parlamenti választásokon megválasztott szenátorok és megalakultak a frakciók.

A felsőházban 133 szenátor volt jelen, utolsónak Ion Prioteasa korelnök tette le az esküt.

Az eskütételt követően megalakultak a pártok felsőházi frakciói.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 46 tagú frakcióját Lucian Romaşcanu vezeti.

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 41 szenátora van, frakcióvezető: Virgil Guran.

Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) Szövetségnek 25 szenátora van, frakcióvezetőjük Radu Mihai Mihail.

Románok Egységéért Szövetség (AUR) 14 szenátorból álló csoportjának vezetője Diana Şoşoacă.

RMDSZ kilenc szenátorból álló frakcióját Cseke Attila vezeti.

Megválasztották a szenátus alelnökeit, titkárait és kvesztorait

Jóváhagyta keddi ülésén a szenátus plénuma a házbizottság tagjait, vagyis a ház 4 alelnökének, 4 titkárának és 4 kvesztorának listáját.

A titkos szavazáson a 133 szenátorból 131 volt jelen.

A szenátus alelnöki tisztségeire a következőket javasolták a pártok: Leonard Azamfirei (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Radu Oprea (PSD), Alina Ştefania Gorghiu (PNL).

A titkári tisztségekkel Ion Mocioalcă (PSD), Eugen Pârvulescu (PNL), Dan Ivan (USR PLUS), Sorin Lavric (AUR) szenátorokat bízták meg. A felsőház kvesztorainak listáján a következő törvényhozók szerepelnek: Mircea Siminică (PSD), Sorin-Ioan Bumb (PNL), Sergiu Vlad (USR PLUS), László Attila (RMDSZ).

A PSD 8, a PNL 7, az USR-PLUS 4, az RMDSZ 2, az AUR 2 bizottsági elnöki tisztséget kapott a

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nyolc, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hét, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség négy, az RMDSZ kettő, míg a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) szintén két bizottság elnöki tisztségét kapta meg kedden a szenátusban.

A PSD képviselője vezeti majd az alkotmányjogi (Ion Rujan), a külügyi (Titus Corlăţean), az európai ügyi (Angel Tîlvăr), az erdő- és vízgazdálkodási (Liviu Lucian Mazilu), az egészségügyi (Adrian Streinu Cercel), a távközlési (Marius Humelnicu), az emberi jogi (Matei Constin Bogdan) és a szabályzatfelügyelő (Marius Toanchină) bizottságot.

A PNL szenátora elnököl majd a jogi (Iulia Scântei), védelmi (Nicoleta Pauliuc), mezőgazdasági (George Scarlat), oktatási (Monica Anisie), művelődési (Viorel Badea), szállítási (Toma Petcu) és tudományügyi (Sorin Cîmpeanu) bizottságban.

Az USR-PLUS megkapta a pénzügyi (Claudiu Mureşan), a gazdasági (Silvia Dinică), a munkaügyi (Ştefan Pălărie) és a környezetvédelmi (Aurel Oprinoiu) bizottság vezetését.

Az RMDSZ vezeti a közigazgatási (Császár Károly) és az energiaügyi (Antal Lóránt) bizottságot.

Az AUR adja a határon túli románokért felelős (Claudiu Târziu) és a visszaéléseket kivizsgáló (Diana Şoşoacă) bizottság elnökét.

Egy szenátor csak egy állandó bizottság vezetésében vehet részt. A bizottsági tagokat a frakcióvezetők bizottsága nevezi ki a választások eredményeként felállt szenátus összetételének figyelembevételével.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.