Felhívás!

Álom a gyorsvonat

Álom a gyorsvonat Románia

Messze vagyunk még attól, hogy a fővonalakon 160 kilométer/órás sebességgel száguldjanak nálunk a vonatok. Kolozsvárról Bukarestbe kilenc óra hosszú a vonatozás – írja a napi.hu

Az óránként 160 kilométert Romániában csak egy álom marad a vonatok esetében, pedig a szállítási minisztérium hárommilliárd eurót irányozott elő az erdélyi vasútvonalak korszerűsítésére.

A magyarországi portál szerint bár több mint hat évvel ezelőtt írták alá az első szerződéseket a IV. számú páneurópai folyosó részét képező erdélyi vasúti fővonal 250 kilométeres szakaszának felújítására, ennek ellenére a vonatok több mint kilenc óra alatt teszik meg a Bukarest-Kolozsvár közötti távolságot.

A 250 kilométerből összesen 100 kilométeren végeznek belátható időn belül a korszerűsítéssel. Szakértők szerint a teljes szakaszon a korszerűsítési munkálatokat legfeljebb 2023-2024 körül fejezik majd be.

A román vasúthálózat-felújítási stratégia szerint összesen 12,181 milliárd euróra van szükség 2018 és 2022 között a korszerűsítésre (ez ötödével több a paksi atomerőmű bővítésére adott orosz hitelnél). Tavaly 1,393 milliárd euróra lett volna szükség a vasúthálózat felújítására, idén ez az összeg 1,804 milliárd euró lenne.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.