Felhívás!

Államelnök-választás: tizennégy jelölt neve kerül a szavazólapra

Államelnök-választás: tizennégy jelölt neve kerül a szavazólapra Románia

Tizennégy jelölt neve és választási jele fog szerepelni a november 10-i államfőválasztáson – közölte pénteken a Központi Választási Iroda (BEC), miután lejárt a jelölések elleni óvások elbírálásának, illetve az esetleges visszalépéseknek a határideje.

Hat jelölt egy-egy parlamenti frakció vagy pártszövetség támogatását is élvezi, további hat jelölt parlamenten kívüli pártok képviseletében indul, ketten pedig függetlenként indulnak a legfőbb közjogi méltóság tisztségének elnyeréséért.

A BEC pénteki határozatában is utalt arra, hogy nem minden jelölt indulását hagyta jóvá önszántából. A román törvények értelmében ugyanis azok a jelöltek mérkőzhetnek meg az elnökválasztáson, akik több mint 200 ezer támogató aláírást gyűjtenek össze, a BEC pedig eredetileg több jelentkezőt is a támogató aláírások szembeötlő hasonlóságára hivatkozva elutasított.

Miután azonban az alkotmánybíróság helyt adott a Liberális Jobboldal színeiben induló Viorel Cataramă üzletember óvásának, mondván, hogy a hamis nyilatkozattétel bűntettének megállapítása nem a választási bizottság, hanem a bűnüldöző szervek hatásköre, a BEC az aláírások eredetiségének vélelmére alapozva több olyan elnökjelölt jelentkezését fogadta el, akiknek a támogatottságával szemben kétségei merültek fel, ugyanakkor csalás gyanújával fel is jelentette őket.

A véglegesített listán négy olyan jelölt neve szerepel, aki ellen a BEC a legfőbb ügyészségen büntetőfeljelentést tett, mivel azt gyanítja, hogy jelöltségük támogatottságát hamis aláírásokkal igazolták.

A közvélemény-kutatások szerint a második ötéves mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő a legesélyesebb jelölt, akinek a második fordulóban Viorica Dăncilă miniszterelnök lehet az ellenfele.

A második fordulóba kerülésre esélyes jelöltek között van még a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, valamint a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Románia párt által támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő is.

Az elnökválasztás első fordulóját november 10-én tartják. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.

Ez lesz a sorrend a szavazólapon

Kisorsolta szombaton a Központi Választási Iroda (BEC), hogy a novemberi államfőválasztáson induló jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon.

A BEC szerint a következő lesz a jelöltek sorrendje a szavazócédulákon: Klaus Johannis – Nemzeti Liberális Párt, Theodor Paleologu – Népi Mozgalom Párt, Dan Barna – USR-PLUS Szövetség, Kelemen Hunor – RMDSZ, Viorica Dăncilă – Szociáldemokrata Párt, Cătălin Ivan – Alternatíva a Nemzeti Méltóságért, Ninel Peia – Román Nép Pártja, Sebastian-Constantin Popescu – Új Románia Párt, John-Ion Banu – Román Nemzet Pártja, Mircea Diaconu – UN OM Szövetség, Bogdan Marian-Stanoevici – független jelölt, Ramona-Ioana Bruynseels – Humanista Erő Pártja, Viorel Cataramă – Liberális Jobboldal, Alexandru Cumpănaşu – független jelölt.

A szavazólapi sorrendet sorshúzással állapította meg a BEC.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.