Alkotmányossági óvást emelt Johannis a büntetőjogot módosító törvények ellen

Alkotmányossági óvást emelt Johannis a büntetőjogot módosító törvények ellen Románia

Megtámadta az alkotmánybíróságon Klaus Johannis román államfő pénteken azokat a büntetőjogi törvénymódosításokat, amelyeket április végén néhány nap alatt fogadott el a kétkamarás román parlament.

A szociálliberális kormánykoalíció már tavaly nyáron módosította a büntető törvénykönyv (btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) számos előírását, ám ezek jelentős része alkotmányellenesnek bizonyult. Áprilisban a koalíció megpróbálta megmenteni azokat a módosításokat, amelyek tavaly nem akadtak fenn az alkotmányossági szűrőn, de amelyekkel szemben Johannis most újabb alkotmányossági óvást emelt.j

Korábban a kormánykoalíció egyebek közt azzal indokolta a büntetőjog módosításának szükségességét, hogy ki kell igazítani azon előírásait, amelyek az évek során alkotmánysértőnek bizonyultak. A nyári törvénymódosítás során azonban nem minden ilyen cikket sikerült úgy módosítaniuk, hogy az már megfeleljen az alkotmányossági elvárásnak.

Az elnök mostani óvásában egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a parlament nem próbálkozott még egyszer ezeknek a cikkeknek a kijavításával, hanem letett módosításukról, hogy mielőbb hatályba léptethesse a reformnak azt a részét, amellyel nem volt gond. Így azonban a régi, szintén alkotmányellenes előírások maradnak érvényben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.