Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányellenesnek bizonyult a védőmaszk kültéri viselésének kötelezővé tétele

Alkotmányellenesnek bizonyult a védőmaszk kültéri viselésének kötelezővé tétele Románia

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság kedden azt a 2020 novemberében elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely jogalapot teremtett a hatóságoknak a kültéri maszkviselés kötelezővé tételére.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány 2020 november 5-én több jogszabályt is elfogadott a koronavírus-járvány akkori, második hullámának megfékezése érdekében: egyebek mellett éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, korlátozta az üzletek nyitvatartását, a lépcsőzetes munkakezdés és a távmunka bevezetéséről döntött. Ahhoz azonban, hogy a védőmaszk viselését – a zárt tereken kívül – a szabadban is kötelezővé tehessék, a veszélyhelyzetről szóló törvény azonnali módosítására volt szükség, ezért annak előírásait sürgősségi kormányrendelettel egészítették ki.

A Mediafax hírügynökség szerint a jogszabály ellen egy megbírságolt egyetemi hallgató emelt alkotmányossági óvást.     

Egyhangúlag elfogadott határozatában az alkotmánybíróság nem valamely alapjog megsértésére, hanem egy procedurális mulasztásra hivatkozott: a kormány ugyanis elmulasztotta megküldeni a sürgősségi rendelet tervezetét a törvényhozási tanácsnak, márpedig az alkotmány szerint minden jogszabálytervezetet elfogadása előtt a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló testületnek is véleményeznie kell.

Az alkotmánybíróság megfellebbezhetetlen döntése eltörli a kültéri maszkviselési kötelezettséget, és érvényteleníti az előírás megszegéséért 2020 novembere óta kirótt bírságokat, de csak később lép hatályba, amikor az indoklással együtt megjelenik a hivatalos közlönyben.

A járványhelyzet függvényében többször kötelezővé tették Romániában a kültéri maszkviselést: a január elején hozott legutóbbi intézkedés most is érvényben van.

Az alkotmánybírósági döntés hatályba lépéséig a kormánynak elvileg arra is lenne ideje, hogy – korábbi mulasztását kijavítva – szabályos döntést hozzon a kültéri maszkviselésről, de a járvány ezt már nem indokolja. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy az újonnan fertőzöttek napi számának csökkenése közepette a kormány lazítások fontolgat: ezek sorában az első lépés lesz a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlése, az utolsó pedig az, hogy zárt térben sem lesz kötelező (csak ajánlott) az orvosi maszk viselése.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő kijelentette, mihelyt megjelenik az indoklás az alkotmánybíróság ítéletéről, a kormány meghozza a megfelelő döntést. “Az alkotmánybíróság döntései nem kérdőjelezhetők meg, de várjuk az indoklást, és a kormány annak megfelelően azonnal döntést hoz” – nyomatékosította Cărbunaru.

Arafat: egyelőre hatályban marad a maszkviselés

Az alkotmánybíróság határozata a sürgősségi rendelet elfogadásának eljárására vonatkozik – jelentette ki Raed Arafat az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője.

Hozzátette, úgy értette, a sürgősségi rendeletből hiányzik a törvényhozó tanács véleménye, amely tanácsadó vélemény, de kötelező. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy ez eljárási kérdés. Az intézkedések azonban a határozat közzétételéig hatályban maradnak. Megjelenése után 45 nap van a korrekcióra, ez alatt a törvényt felfüggesztik, majd törlik a rendelet szövegéből.

Az intézkedéseket szükség esetén alkalmazzák, de a zárt térben érvényben maradnak-hangsúlyozta Raed Arafat. A járványügyi adatok csökkenő tendenciát mutatnak, ezért vigyázni kell arra, hogy ez így is maradjon – magyarázta Raed Arafat az Antena 3 hírtelevízió műsorában. Összegzésében úgy nyilatkozott, még egy kis idő és Románia is áttér a más országokban is alkalmazott lazító intézkedésekre.

Rafila: a törvény továbbra is előírja a védőmaszk viselését minden zárt térben

A 2020/55-ös törvény továbbra is előírja a védőmaszk használatát mindenféle zárt térben – szögezte le a szerdai kormányülés elején Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a kormányülésen rámutatott, mindenki várja a taláros testület döntésének indoklását, de addig is megvizsgálták a hatályos jogszabályokat, és az 55-ös törvény világosan előírja, hogy a védőmaszk viselése kötelező minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközökön és a fedett piacokon is.

A miniszter hangsúlyozta, a maszkviselés nem tekinthető korlátozásnak, az intézkedés a járvány terjedésének megelőzését, lassítását szolgálja. “Az egyéni védekezés mind saját személyünk, mind a velünk kapcsolatba kerülők érdekében fontos” – fogalmazott, hozzátéve, “ha a törvényi keret megköveteli”, a kormány újabb jogszabályokat fogad el az emberek egészségének védelme érdekében.

Rafila ismét nyomatékosította, hogy a lazító intézkedések bevezetését a járványügyi mutatók alakulása szabja meg. Mint mondta, szerdán az új esetek száma tovább csökkent ugyan, az elhalálozásoké és az intenzív terápiás ellátásra szorulóké azonban továbbra is nagy, ami az elmúlt hetekben jegyzett magas napi esetszámok következménye. Az esetleges lazítások csak akkor jöhetnek szóba, amikor a járvány közösségi terjedésének lassulása mellett csökkenni fog a Covid-osztályokon és főleg az intenzív osztályon kezelt páciensek száma – tette hozzá. 

Ciucă: az alkotmánybírósági határozat indoklásának közzétételéig a törvényes előírások hatályban maradnak

Nicolae Ciucă kijelentette, “végrehajtják” az alkotmánybíróság döntését, mely szerint alkotmányellenes a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet.

A kormányfő a szerdai kormányülés elején mondta ezt, hangsúlyozva, hogy a határozat szövegének és indoklásának a Hivatalos Közlönyben való közzétételéig a védőmaszkra vonatkozó törvényi rendelkezések formálisan hatályban maradnak.

Hozzátette, beszélt erről a kérdésről Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel, és figyelembe véve, hogy a fertőzöttségi ráta még mindig magas, azt tanácsolja a lakosságnak, hogy továbbra is védekezzen megfelelően a vírus ellen.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások