Hirdetés
Hirdetés

ALDE-s politikusokat javasol a kormányfő a távozó ALDE-es miniszterek helyére

ALDE-s politikusokat javasol a kormányfő a távozó ALDE-es miniszterek helyére Románia

A kormánykoalícióból augusztus végén kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pártütőivel szeretné betölteni a kormányában megüresedett miniszteri tisztségeket Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Dănciă szerdán bejelentette: a környezetvédelmi miniszteri székbe a két hete lemondott Grațiela Gavrilescut ültetné vissza, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Stefan Baisanut javasolja. Valamennyien a kormányból két hete kilépett ALDE parlamenti képviselői, akik elfogadták a miniszterelnök felkérését. A kormányfő bejelentése szerint Grațiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselne a megújuló kabinetben. A javaslatokat Viorica Dăncilă elküldte Klaus Johannis államfőnek. A döntést kommentáló elemzők szerint Viorica Dăncilă így próbálja elkerülni, hogy a kormány politikai összetételének a megváltozása miatt kelljen a parlament elé állnia egy bizalmi szavazásra.

További három olyan szociáldemokrata párti miniszteri hely betöltésére is javaslatot tett a kormányfő, amelyeket a korábbi lemondások, leváltások nyomán jelenleg ideiglenesen kinevezett miniszterek vezetnek.

A belügyminiszteri tárca élére Dan Chirilát, az oktatásügy élére Camelia Gavrilát, a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi tisztségbe pedig Dan Mateit javasolta. Az új miniszterek akkor foglalhatnák el tisztségeiket, ha Klaus Johannis államfő elfogadná jelölésüket, és letennék az esküt.

Dăncilă emlékeztetett, hogy szeptember 12-én lejár az ügyvivő belügyminiszter, 18-án pedig az ügyvivő tanügyminiszter megbízatása, a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettes széke pedig betöltetlen.

“Remélem, Johannis elnök ezúttal úgy fog viselkedni, mint Románia elnöke, és nem mint az erre a tisztségre pályázó jelölt” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint Románia és a román állampolgárok érdekeit a személyes érdekek fölé kell helyezni.

Dăncilă szerint egyre több ALDE-s támogatja az együttműködés folytatását

Az ALDE egyre több tagja híve a PSD-val való együttműködés folytatásának – állította Viorica Dăncilă kormányfő szerdán.

Dăncilă azt mondta: ha Călin Popescu-Tăriceanu kizárja az ALDE-ből a környezetvédelmi, energiaügyi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztségekbe általa javasolt Graţiela Gavrilescut, Ion Cupát és Ştefan Băişanut, ő másik három személyt fog javasolni, szintén az ALDE tagjai közül, elvégre az alakulat vezetője nem fogja tudni kizárni az egész szervezetet.

“Úgy vélem, hogy Tăriceanu úr nagyon figyelmesen fogja elemezni a helyzetet, mivel világos, hogy a döntéssel nem értett mindenki egyhangúlag egyet. Egyre több olyan liberális-demokrata van, aki támogatja a PSD-vel való együttműködést, vannak államtitkárok, akik maradni akarnak, vannak fiókszervezetek, és el fogjuk kezdeni a tárgyalásokat a fiókszervezetekkel. Világos tehát, hogy létezik egy többség, amely nem akar kiszállni a szövetségből, és úgy gondolom, az alakulat elnöke nem hozhat ennyire drasztikus döntéseket. (…) Ez azonban az ALDE problémája, nekik kell ezt megoldaniuk, nekem arra kell figyelnem, hogy mit csinál a PSD” – jelentette ki a miniszterelnök a Victoria-palotában.

Hozzátette, az ALDE elnökének el kellene beszélgetnie pártkollégáival.

“A Tăriceanu úr döntései oda vezettek, hogy az ALDE-nak immár nincs frakciója a szenátusban. Ha ugyanazt a döntést hozza meg az általam miniszternek javasolt három ALDE-képviselő esetében is, a képviselőházban is elveszíti a frakciót. (…) Elképeszt Tăriceanu úr, aki most az államelnökkel tart és a kormányt támadja” – mondta Dăncilă.

Hangsúlyozta, nem csupán a három említett képviselő gondolja úgy, hogy folytatni kell a kormánykoalíciót, hanem az ALDE több más tagja is.

“Majd meglátjuk, hogy kérünk-e bizalmi szavazatot a parlamenttől, mert nem ijedünk meg ettől sem, mivel azonban az ALDE részéről fogalmazódott meg ez a választás, hogy együtt folytassuk a kormányzást, engedtem ennek az akaratnak” – fűzte hozzá Dăncilă.

Cupă: elfogadtam a felkérést

Megerősítette Ion Cupă képviselő, az ALDE Dolj megyei szervezetének elnöke, hogy elfogadta Viorica Dăncilă kormányfő javaslatát, és elvállalná az energiaügyi minisztérium vezetését.

“Elfogadtam Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony felkérését, hogy vegyem át az energiaügyi tárcát. Ezt egy olyan kötelességnek érzem, amelyet maradéktalanul el akarok látni, éspedig, hogy teljesítsem a Dolj megyeiek 2016-ban adott szavazata révén kapott feladatokat: a stabilitás, gazdasági növekedés megteremtését, valamint nagyobb fizetéseket, nyugdíjakat minden román számára” – írta a Facebookra Ion Cupă.

Ion Cupă egy héttel korábban úgy nyilatkozott: ő az ALDE azon politikusai közé tartozik, akik “nem értik” a kormánykoalícióból való kilépésre vonatkozó döntést, főleg, hogy a párton belül nem tárgyalták meg ezt a kérdést. Cupă akkor úgy fogalmazott, az az érzése, hogy az ALDE-t olyan játékba vitték bele, amelyben valójában nem akart részt venni.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük