Felhívás!

Aláírta az államfő az új legfőbb ügyész, a DNA-főügyész és a DIICOT-főügyész kinevezését

Aláírta az államfő az új legfőbb ügyész, a DNA-főügyész és a DIICOT-főügyész kinevezését Románia

Aláírta csütörtökön Klaus Johannis államfő a Gabriela Scutea legfőbb ügyészi kinevezéséről szóló rendeletet. Scutea megbízatása három évre szól.

Az Államelnöki Hivatal közleménye értelmében az elnök aláírta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) új vezetőjének, Crin-Nicu Bologának a kinevezését, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészének, Elena-Giorgiana Hosunak a kinevezését is. Mindkettejük mandátuma három évre szól.

Korábban a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege véleményezte az igazságügyi miniszter által a főügyészi tisztségekre tett jelöléseket. A CSM Gabriela Scutea jelölését negatívan véleményezte, Crin Nicu Bologa jelölése pozitív véleményezésben részesült, míg a Giorgiana Elena Hosué szintén kedvezőtlen véleményezést kapott.

Orban helyesnek tartja a kinevezéseket

Helyesnek tartja a legfőbb ügyész, illetve a DNA főügyészének és a DIICOT főügyészének kinevezését Ludovic Orban kijelölt kormányfő, aki azzal támasztotta alá véleményét, hogy Laura Codruţa Kövesi is negatív véleményezést kapott a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM), amikor annak idején legfőbb ügyészi tisztségre javasolták.

Orban úgy nyilatkozott a sajtónak, korrektnek és objektívnek tartja az eljárást, amely során kinevezték a legmagasabb rangú ügyészeket, akik kiválasztása objektív kritériumok alapján történt. ‘Noha semmilyen módon nem vettem részt a kinevezésükben, bízom benne, hogy azok, akiket kineveztek, el fogják látni a rájuk bízott feladatot’ – tette hozzá a miniszterelnök.

Azt is kifejtette, reméli, hogy az ügyészségek vezetői professzionalizmussal, törvényesen és az általuk vezetett intézmények leszögezett céljainak figyelembe vételével fogják végezni munkájukat.

USR: egy normális Romániában nem lehetne kinevezni a főügyészeket a CSM hozzájárulása nélkül

Klaus Johannis államfő és Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter megszegték az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott ajánlásokat, amelyek szerint a főügyészek kinevezésekor tiszteletben kell tartani a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) véleményezését – véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

“Egy normális Romániában nem lehetne kinevezni a főügyészeket a CSM hozzájárulása nélkül. Ezt mondta Johannis elnök is, és a PNL is, amikor Tudorel Toader (volt igazságügyi miniszter – szerk. megj.) a CSM negatív véleményezése ellenére három alkalommal is Adina Floreát jelölte a korrupcióellenes főügyészi tisztségre. Ma Johannis elnök a CSM jóváhagyása hiányába nevezett ki két főügyészt” – olvasható a párt Facebook-oldalán.

Az USR szerint az elnök és az igazságügyi miniszter el kellene hogy magyarázza az embereknek, “mi ez a nagy sietség”, illetve hogy “miért csak akkor jók a szabályok, amikor másoknak kell alkalmazniuk azokat”.

Az alakulat úgy véli, Johannis elnök és Predoiu miniszter megszegték azokat az MCV-ajánlásokat, amelyek értelmében tiszteletben kell tartani a CSM véleményezését a főügyészek kinevezési eljárása során. “Az USR szerint előbb módosítani kellett volna a törvényt, és csak ezt követően kellett volna megtörténjenek a kinevezések. Nem a politikusoké kellene hogy legyen a döntő szó ebben a folyamatban. Óriási a tét az igazságszolgáltatás és a demokráciánk szempontjából” – áll még a bejegyzésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.