Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Agent Green: már az elindítása óta kijátszható a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer

Agent Green: már az elindítása óta kijátszható a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer Románia

A SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer már az elindítása óta kijátszható, és talán a legsúlyosabb csalási módszer a “szállítmány elpárologtatása”, amikor a fuvarozók kikapcsolják a mobiladataikat, így nem ellenőrzik őket – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Agent Green.

A környezetvédő szervezet szerint a csalásra a SUMAL “szándékos” programozási hiányosságai adnak lehetőséget. A fuvarozók a faanyag elszállítása után törlik az alkalmazást a mobilkészülékükről, hogy az offline feltöltött adatok ne jussanak el a SUMAL szerveréhez. Majd minden egyes faanyagszállításnál újratelepítik az alkalmazást, hogy offline felölthessenek adatokat, amiket csak abban az esetben töltenek fel online, ha az útvonaluk során ellenőrzik őket – olvasható a jelentésben.

Dan-Cătălin Turiga erdészmérnök, az Agent Green munkatársa szerint ez a csalási lehetőség bizonyos intézkedésekkel kiküszöbölhető. Többek között az új kísérőokmány kiállításának megtiltásával olyan teherautók számára, amelyek nem jutottak el a korábbi úti céljukhoz. Emellett át lehetne programozni a SUMAL-t úgy, hogy a szállítmányra vonatkozó offline információk az alkalmazás eltávolítása és újratelepítése után is megmaradjanak a készüléken. Így ezek az adatok azonnal eljutnának a SUMAL szervereihez, amint a felhasználó újratelepíti az alkalmazást és online üzemmódra vált.

Jelentésében a környezetvédő szervezet a SUMAL más hiányosságaira is rávilágított, és úgy értékelte, hogy a rendszer továbbra is lehetővé teszi “az aggasztó méretű” falopást Romániában.

Az Agent Green szerint a kormánynak menesztenie kellene az környezetvédelmi minisztert, amiért nem tud a mandátuma idején, 21 hónappal ezelőtt elindított rendszer “szándékos, súlyos rendszerszintű hiányosságairól”.

A szervezet azt kéri, hogy a döntéshozók vegyék figyelembe a törvénymódosító indítványaikat és a SUMAL programozási hiányosságainak kiküszöbölésére tett javaslataikat. “Ennek a lépésnek a környezetvédelmi miniszter leváltása és a kormányfő ellenőrző testületének alapos vizsgálatai után kell megtörténnie” – olvasható a jelentésükben. 

forrás: Agerpres

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 2., 8:53
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A védőrendszer elkészültekor többen szóltunk a megbízhatósága felől. Az exportőr tiltakozása ellenében. Neki hittek, nekünk csendre intés jutott. Több felügyelőségnek az volt véleménye, hogy képzelődünk. Nekünk az volt, hogy le vannak kötelezve. Dixit.