Felhívás!

Adevărul: előrehozott parlamenti választásokról egyeztet a PNL az RMDSZ-szel

Adevărul: előrehozott parlamenti választásokról egyeztet a PNL az RMDSZ-szel Románia

Az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról egyeztet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) abban a reményben, hogy a tavasszal megújítandó törvényhozás összetétele lehetővé tenné egy PNL-RMDSZ kormánykoalíció megalakítását – írta hétfői számában az Adevărul.

A parlamentben jelenleg a novemberben ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) rendelkezik a mandátumok több mint 40 százalékával, míg az azóta kisebbségben kormányzó PNL-nek csak 20 százaléka van. A közvélemény-kutatások szerint azonban megfordulhatnak az erőviszonyok közöttük, ha a nagy többséggel újraválasztott Klaus Johannis államfő volt pártjának sikerülne előrehozott választásokat kiprovokálnia.

Az Adevărul szerint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke december végén folytatott megbeszélésükön azt mondta a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnöknek: az RMDSZ támogatja a parlamenti választások előrehozását azzal a feltétellel, hogy a kormány ne módosítsa a helyhatósági választási törvényt. A PNL és főleg a kisebb román pártok ugyanis az – RMDSZ által ellenzett – egyfordulós polgár-mesterválasztás bevezetését szorgalmazzák, azt remélve, hogy így könnyebb lesz a tavasszal megrendezendő önkormányzati választásokon meggátolni a helyhatóságok többségét vezető PSD elöljáróinak újraválasztását.

A parlamentet – a kormány megbuktatása vagy lemondása után – akkor oszlathatja fel az államfő, ha a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza miniszterelnök-jelöltjét. Az Adevărul kizártnak tartja, hogy a PNL a miniszterelnök lemondásával próbálná elindítani az előrehozott választások kiprovokálásának folyamatát, mivel ez azt jelentené, hogy az ehhez szükséges három hónapos átmeneti időszakban Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökként sem maradhatna a kormány élén.

A lap úgy tudja: a PNL inkább azt szeretné elérni, hogy a szociáldemokrata ellenzék – a magyar érdekképviselet segítségével – buktassa meg a kormányt. Az RMDSZ már jelezte, hogy megszavazza a kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, ha – az RMDSZ-szel kötött megállapodását megsértve – a PNL a parlament megkerülésével, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással próbálná bevezetni a kétfordulós polgármester-választást.

Egy ilyen forgatókönyvvel az Adevărul szerint minden érintett párt elérné célját: az előrehozott választásokon a PNL megduplázná parlamenti erejét, az RMDSZ és a PSD pedig meggátolná a választójog módosítását, vagyis azt, hogy a többi párt egy második fordulóban összefogjon az első fordulóban élen végzett polgármesterjelöltjükkel szemben.

Az Adevărul elemzője szerint Johannis és Orban szívesebben vonná be a kormánykoalícióba az RMDSZ-t és a (nem magyar) kisebbségi frakciót, mint az utóbbi időben megerősödött Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), ha a PNL megszerzi a parlamenti helyek több mint 40 százalékát.

Egy alkotmánybírósági határozat szerint a parlamenti és a helyhatósági választásokat nem lehet összevonni. Amennyiben azonban előrehozott parlamenti választások lesznek, az Adevărul szerint ezeket szintén májusban, vagy június elején, az önkormányzati választások előtt egy-két héttel rendezhetik meg.

Orban: a PNL támogatja az előre hozott választások kiírását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja az előre hozott választások megszervezését, és ez ügyben tárgyalásokat kezdeményez a politikai partnerekkel – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos végrehajtó tanácsának ülését követően.

Hozzátette, hogy e tekintetben átfogó szociológiai elemzést is rendel, mert – mint mondta – a jelenlegi parlamenttel a kormányzás “rendkívül nehéz”.

A liberális vezető szerint az előre hozott választásokat megszervezhetnék a helyhatósági választásokkal egy időben is (erre május 24-e és június 14-e között van törvényes lehetőség), de hangsúlyozta: számos nehézség merül fel ezzel kapcsolatban, hisz a parlamentnek kétszer egymás után el kell utasítania a kormány beiktatását. Előfordulhat, hogy egyes pártok, amelyek nem akarnak előre hozott választásokat (a kormányfő a Pro Romániát hozta fel példának), a kormány beiktatására szavazzanak – magyarázta Orban.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások