Felhívás!

A vesztegzár alatt álló településeken is élhetnek szavazati jogukkal az állampolgárok

A vesztegzár alatt álló településeken is élhetnek szavazati jogukkal az állampolgárok Románia

Az állampolgárok élhetnek szavazati jogukkal december 6-án minden vesztegzár alatt álló településen is, semmiféle korlátozás nem lesz ezen a téren – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban kormányfő.

Nem fogják korlátozni az állampolgárokat alapvető joguk gyakorlásában, így azok is voksolhatnak majd a mozgóurnák segítségével, akik koronavírus-fertőzöttek, és otthonukban, vagy kórházban tartózkodnak, illetve azok is, akik az egészségügyi hatóságok rendelkezése nyomán karanténban vannak – magyarázta a kormányfő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének ülése után.

Megemlítette ugyanakkor, hogy sikerült elérni azt, hogy a külhoni román állampolgárok számára nagy számú szavazókörzetet nyissanak meg, és a külügyminisztérium tárgyal a különböző államok illetékes hatóságaival, hogy engedélyezzék a román állampolgárok számára a voksolást a szavazókörzetekben azokban a régiókban is, ahol korlátozó intézkedések érvényesek.

Nem lesz kötelező az oltás

Romániában nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás – szögezte le hétfőn Ludovic Orban, aki szerint az országos oltási stratégiát ezen a héten mutatja be a kormány.

“A hatóságok senkit nem kötelezhetnek arra, hogy beoltassa magát. Csak annyit tehetünk, hogy elmagyarázzuk az oltás előnyeit, megpróbáljuk meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat, de nem kötelezhetünk senkit erre. Természetesen a vakcina a legjobb megoldás a fertőzés megelőzésére. Egy sikeres oltási kampány eredményeként életünk visszatérhet a normális kerékvágásba, észszerű időn belül. Véleményem szerint már közel vagyunk ehhez. Látszik a fény az alagút végén, ahogy mondani szokás” – mondta Orban a PNL székhelyén.

A miniszterelnök szerint tájékoztatási kampányt is szerveznek a lakosság számára az immunizálás előnyeiről.

Szeretnék újra megnyitni az iskolákat

A kormány szeretné újra megnyitni az iskolákat, de a döntésnek nagyon komoly, főként epidemiológiai érvelésen kell alapulnia – jelentette ki Ludovic Orban.

“Az iskolák újranyitásának érveken, elsősorban epidemiológiai érveken kell alapulnia, tehát a legfontosabb a gyerekek, a szüleik és nagyszüleik egészségének védelme; a valóság pedig az, hogy a fiatalok nagy többsége a fertőzés esetén tünetmentes. Ők tehát nem tudják, de átadják a betegségeket szüleiknek, nagyszüleiknek, olyan személyeknek, akik veszélyeztettebbek. Úgy szerveztük meg az osztályokban a tanítást, hogy a megfertőződési kockázat minimális volt, azonban minden iskolához köthető tevékenység plusz fertőződési kockázatot jelentett” – fejtette ki Orban a PNL székhelyén arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy a tanulók 2021 februárjában visszatérjenek az iskolák padjaiba.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 23., 14:05
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nem lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás, de vajon hozzájutunk-e ? Vagy ez is néhány oltásellenes családorvos kénye-kedvére lesz bízva, mint az influenza elleni védőoltás ? Nem azt akarom mondani, hogy minden családorvos oltásellenes, de akad köztük ilyen is, sőt némelyik dönteni akar a páciensek helyett is.