Felhívás!

A veszélyes meteorológiai jelenségeket is jelezni fogják a Ro-Alert riasztórendszer segítségével

A veszélyes meteorológiai jelenségeket is jelezni fogják a Ro-Alert riasztórendszer segítségével Románia

A szélsőséges meteorológiai jelenségekről is értesítik ezentúl a lakosságot a RO-Alert riasztórendszeren keresztül – közölte csütörtökön Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője.

Arafat arról tájékoztatott, hogy egyelőre csak a véleményezés fázisában van az a jogszabály, amely a RO-Alert rendszer működését fogja szabályozni, addig bizonyos átmeneti jellegű protokollumok alapján működtetik a rendszert.

Elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálattal (ANM) az a megállapodás született, hogy heves viharok, jégeső és más, veszélyes meteorológiai jelenségek közeledtét is jelezni fogják az érintett régió lakosságának a RO-Alert rendszer révén.

Ehhez az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), az ANM és a DSU közreműködésére van szükség, amelyet május 6-áig meg kell valósítani – tette hozzá a belügyi államtitkár.

Az elképzelés szerint a meteorológiai előrejelzési központ és az országos katasztrófavédelem között kizárólag ezt a célt szolgáló telefonvonalat hoznak létre, így a lehető legrövidebb időn belül továbbítani tudják majd a riasztást.

Arafat a belügyminisztérium székhelyén találkozott csütörtökön az ANM és az IGSU képviselőivel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások