Felhívás!

A Versenytanács vizsgálja az üzemanyag-drágulás okait

A Versenytanács vizsgálja az üzemanyag-drágulás okait Románia

Vizsgálatot folytat a Versenytanács az üzemanyag-drágulás okainak és az üzemanyagpiac esetleges visszásságainak feltárására – számolt be hétfőn az intézmény.

Közleményük szerint a már szeptemberen elkezdett vizsgálatuk során adatokat és dokumentumokat kérnek az üzemanyagpiaci szereplőktől, és megkeresik az illetékes szakhatóságokat is.

Közölték azt is, hogy az elemzés eredményének ismeretében a Versenytanács ajánlásokat és intézkedéseket fogalmaz majd meg a piaci versenyt negatívan befolyásoló hatások felszámolására, mérséklésére, illetve megelőzésére, és ha törvényszegést észlel, szankcionálási eljárást kezdeményez a vétkesek ellen.

A hivatal emlékeztetett arra, hogy korábban három üzemanyag-forgalmazó vállalatot büntetett meg összesen 3,7 millió euró értékben a versenyszabályok megszegése, illetve hat kőolajtermelő vállalatot 205 millió euró értékben kartellezés miatt.

Emlékeztettek arra is, hogy honlapjukon elérhető, illetve okostelefonra is letölthető egy üzemanyagár-figyelő alkalmazás, amelynek segítségével megtekinthető az OMV, a Petrom, a Rompetrol, a Mol, a Lucoil és a Gazprom összes töltőállomásán forgalmazott benzin és gázolaj ára.

Az alkalmazás adatai szerint október 8-án a prémium benzin több mint 7 lejbe került literenként, ára 40 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor 5 lejt kellett fizetni literéért a töltőállomásokon. Hasonló mértékben drágult egy év alatt a többi üzemanyag is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.