Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vérátömlesztésre szoruló betegekkel való szolidaritásra szólított fel a kormányfő

A vérátömlesztésre szoruló betegekkel való szolidaritásra szólított fel a kormányfő Románia

A vérátömlesztésre szoruló betegekkel való szolidaritásra szólított fel Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden a véradók világnapja alkalmából kiadott üzenetében.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő hangsúlyozta a véradás fontosságát. Mint mondta, a kórházakban nagy szükség van vérre, a vérhiány létfontosságú műtétek elhalasztását, a súlyos betegek állapotának romlását vonhatja maga után. „Minél többen megértik a véradás társadalmi jelentőségét, annál jobbak lesznek ezeknek a betegeknek a túlélési és gyógyulási esélyei” – nyomatékosította.

A miniszterelnök a vérátömlesztésre szoruló betegekkel való szolidaritásra szólított fel, és reményét fejezte ki, hogy mindazok, akik már adtak vért, személyes példájukkal másokat is motiválni tudnak.

„Bízom a román emberek nagylelkűségében és az ilyen humanitárius ügyekért való mozgósítási képességükben, amelyről már bizonyságot tettek, amikor vért adtak az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében megsérült katonák és polgárok számára, és ezt köszönöm nekik” – fogalmazott Nicolae Ciucă.

Önkéntes véradásra szólít fel az egészségügyi minisztérium is

A transzfúziókhoz szükséges kellő mennyiségű vér és vérkészítmény nélkülözhetetlen az életmentéshez – hívja fel a figyelmet az egészségügyi minisztérium a véradók világnapja alkalmából.

Keddi Facebook-bejegyzésében a szaktárca véradásra szólít fel, ugyanakkor köszönetet mond mindazoknak, akik megértették a véradás fontosságát, és segítenek az életmentésben.

A minisztérium kiemeli továbbá, hogy ezen a területen is reformokra van szükség. Egy, az Európai Bizottsággal együttműködésben zajló program keretében romániai és más államokbeli szakértők dolgoznak a transzfúziós kapacitás növelésén és a lakosság véradáshoz való hozzáférésének javításán. „Vérre mindenhol szükség van, és a hatóságok célja a betegek életminőségének javítása, de a donorok segítsége nélkül az orvosok nem tudják teljesíteni ezt a célkitűzést” – áll a bejegyzésben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük