Felhívás!

A Velencei Bizottság magyarázatot vár az ombudsman leváltására

A parlament házelnökeihez címzett levélben kért magyarázatot a Velencei Bizottság arra, hogy miért mentette fel tisztségéből a törvényhozás Renate Weber ombudsmant mandátumának lejárta előtt – közölte szerdán a Hotnews.ro hírportál.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló konzultatív testülete felhívta a figyelmet arra, hogy az ET Miniszeri Tanácsa által elfogadott “velencei elvek” szerint az alapjogi biztost csak alapos indokkal, a törvény által szabályozott esetekben lehet jogszerűen visszahívni, akkor, ha képtelen ellátni feladatát vagy ha tisztségével összeegyeztethetetlen módon cselekszik. A testület szerint a parlamentben legalább akkora – de lehetőleg nagyobb – szavazatarány szükséges az alapjogi biztos leváltásához, mint amekkora megválasztotta a tisztségviselőt.

Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke arra kért magyarázatot: milyen jogi megfontolásokra alapozva hozta meg a bukaresti parlament “ezt a nehéz döntést”.

A Hotnews felidézte: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmánybíróságnál is óvást emelt a parlament múlt heti határozata ellen, Marcel Ciolacu, a PSD elnöke pedig jelezte, hogy az Európai Bizottságnál és a Velencei Bizottságnál is bepanaszolja a bukaresti jobbközép kormányt, amiért a “jogállamiságot megsértve, önkényesen” leváltotta az ombudsmant, és a közszolgálati média vezetőit.

Újságírók kérdésére válaszolva Anca Dragu, a szenátus elnöke úgy értékelte: a Velencei Bizottság nem bírálatot fogalmazott meg, hanem tájékoztatást kért Renate Weber felmentésével kapcsolatban, amit a törvényhozás jogi bizottsága fog előkészíteni.

A parlament múlt szerdán mentette fel Renate Weber ombudsmant, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat.

A kormánykoalíció szerint Weber félreértelmezte hatáskörét, törvény- és alkotmánysértéseket követett el, a gyermekek jogainak védelme, a rendszerszintű helyhatósági korrupció leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni.

A kormánypártok megállapodtak arról, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, Fábián Gyula kolozsvári egyetemi oktatót választják ombudsmannak, akinek a kinevezését szerdán kedvezően véleményezte a parlament két házának egyesített jogi bizottsága.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.