Felhívás!

A Terapia gyógyszergyár 48.500 doboz favipiravirt adományozott a román államnak

A Terapia gyógyszergyár 48.500 doboz favipiravirt adományozott a román államnak Románia

A kormány egy csütörtökön elfogadott határozatában az egészségügyi minisztérium javaslatára jóváhagyta, hogy a román állam 48.500 doboz favipiravir gyógyszert fogadjon el adományként a Terapia gyógyszergyártól.

A Covid-betegek kezelésére használt gyógyszert kiosztják a koronavírus-fertőzötteket kezelő kórházak között.

A kormány a hónap elején sürgősségi rendelettel hagyta jóvá, hogy a betegség enyhébb formáiban szenvedő Covid-pácienseknek a kórházak patikáin keresztül, otthoni kezelésre fel lehessen írni a favipiravir gyógyszert.

A SARS-Cov-2 vírussal fertőzött betegek kezelésére vonatkozó orvosi protokoll szerint a favipiravirt a betegség enyhe és közepes formáiban ajánloyt alkalmazni, a tünetek első hetében.

Újabb adag tocilizumab és remdesivir gyógyszereket oszt szét a minisztérium

Az egészségügyi minisztérium pénteken 780 darab, 400 milligrammos tocilizumab fiolát osztott szét a közegészségügyi igazgatóságok között a gyártóval kötött utólagos szerződés alapján.

A bukaresti közegészségügyi igazgatóság ezen felül 20 darab 80 milligrammos adagot kapott a súlyos állapotban lévő Covid-betegek kezelésére alkalmas gyógyszerből.

A gyógyszerek megyék szerinti elosztása az október 27-én nyilvántartott intenzív terápiás betegek, a lélegeztetőgépre vagy oxigéntöbbletre szoruló páciensek, illetve az egyes kórházak raktárán levő tocilizumab-mennyiség alapján történt.

A tocilizumab egy olyan gyógyszer, amelyet a Covid-19 súlyos formáiban szenvedő betegeknél alkalmaznak, akiknél az immunrendszer túl heves, gyulladásos reakciója (“citokinvihar”) áll elő.

Pénteken az egészségügyi minisztérium 3944 fiola remdesivir gyógyszert is szétoszt 51 kórház között, ahol Covid-betegeket kezelnek.

10 ezer adag monoklonális antitest is érkezik

Románia tízezer adag monoklonális antitestet kap, várhatóan már a jövő hét elején – jelentette be pénteken Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

A szállítmány az Európai Bizottság és a gyártó között megkötött szerződés alapján érkezik az országba.

Baciu ugyanakkor a többi, Covid-betegek kezelésére szolgáló gyógyszertartalékról is beszámolt, ilyenek a tocilizumab, a remdesivir és a favipiravir.

Megerősítette, hogy az egészségügyi minisztérium pénteken 780 darab, 400 milligrammos tocilizumab fiolát osztott szét a megyei egészségügyi igazgatóságok között a gyártóval kötött utólagos szerződés alapján, továbbá a bukaresti egészségügyi igazgatóság ezen felül 20 darab 80 milligrammos adagot kapott a súlyos állapotban lévő Covid-betegek kezelésére alkalmas gyógyszerből.

Remdesivirből tízezer fiola van jelenleg az országban, és november 3-án újabb 29.600 adag, november 8-án 30.000 adag, majd november 15-e körül 39.200 dózis érkezik.

Favipiravirből a Terapia gyógyszergyártó adományozott mintegy ötvenezer dobozzal, az adományt kormányhatározattal fogadták el. Az 50.000 doboz 2,4 millió favipiravir-tablettát jelent, ezeket a napokban osztják szét az egészségügyi intézmények között – mondta még az államtitkár.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.