Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tavaszi vakáció után a korábbi forgatókönyvek alapján zajlik majd a tanítás

A tavaszi vakáció után a korábbi forgatókönyvek alapján zajlik majd a tanítás Románia

A tavaszi vakáció végén a korábban leszögezett forgatókönyvek alapján folytatják a tanévet a diákok – mutat rá csütörtöki közleményében az Államelnöki Hivatal.

Hirdetés
Hirdetés

„A fő célkitűzés az, hogy minden diák a lehető leghamarabb visszatérhessen az iskolába, ez azonban a járványügyi helyzettől függ” – hangsúlyozzák a közleményben.

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön egyeztetett Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel a 2020-2021-es tanév további menetéről és lezárásáról.

Az államfő a találkozón kiemelte az oltási folyamat felgyorsításának szükségességét a tanügyi személyzet körében, hangsúlyozva, hogy ‘a pedagógusok minél nagyobb számban történő immunizálása hozzájárul a fizikai jelenléttel zajló oktatás biztonságossá tételéhez”.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter február eleji közös rendeletének értelmében az egyes települések fertőzöttségi rátájától függően három forgatókönyv szerint zajlik a tanítás a második félévben az oktatási intézményekben. Azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált új fertőzöttek száma nem haladja meg az 1 ezreléket, minden óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik az oktatás mindenki számára. 1 és 3 ezrelék közötti incidencia esetében az óvodások, elemi osztályosok, illetve a végzős – 8., 12., és 13. – osztályok diákjai mehetnek iskolába, a 3 ezreléket meghaladó ráta esetében pedig csupán az óvodások és a kisiskolások. A többiek számára online rendszerben zajlik az oktatás.

Cîmpeanu: a csökkenő járványügyi mutatók elengedhetetlenek

A fizikai jelenléttel való oktatáshoz való visszatérés elengedhetetlen feltétele, hogy lefelé mutató járványügyi trend alakuljon ki, a gyermekek tesztelése és a tanárok oltása csak kedvező feltételeket teremtenek – jelentette ki csütörtök este a tanügyminiszter.

A közszolgálati televízió adásában nyilatkozó Sorin Cîmpeanu azt mondta: az iskolák – a járványügyi helyzet függvényében – május elején, vagy május második felében tudnak ismét kinyitni.

A tárcavezető úgy fogalmazott: ‘meghaladja a tanügy-minisztérium felfogóképességét’, hogy mi a logika abban, hogy a piros forgatókönyvben lévő településeken a negyedik osztályosok teljes létszámmal jöhetnek iskolába, a képességvizsga előtt álló nyolcadikosoknak pedig – ugyanabban az iskolában, ugyanakkora osztálytermekben – csak fele járhat fizikailag órára.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 9., 10:37
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A felnőtt tanár veszélyezteti a gyerek diákot…beoltatni őket! Nem akarják, mert több eszük van?Hergelni kell a szülőket ellenük.Őket kell felelőssé tenni a kialakult helyzetért. Miféle dolog az,hogy az orvosok és tanárok még 40% sem kér az oltásból? És a szörnyű világjárvány?Két bekapott vakcina után azért leszel újra covidos, mert a kolléga nem adattá be? Mi a helyzet az Őrkőn?Az alultáplált Hetében egy covidos sincs?Naponta bejárnak a városba…Egy migráns áldozat ha lett volna, a mainstream telesírta volna a világot!Az sincs!Jő lenne már fölébredni!

  • User
   Dátum: 2021. április 11., 18:14
   ÉRTÉKELÉS: 2

   ,,felnőtt tanár”…veszélyeztet?
   Tudtommal oktat,nevel,tanít. És mindezt szívesen teszi.
   ,,Beoltani őket!” Ezzel nem értek eggyet! Engedjük meg ,hogy saját maguk döntsenek erről!
   Hiszen ők is emberek!