Felhívás!

A tanulók tesztelésének módszertanára vonatkozóan kér pontosításokat az oktatási minisztérium

A tanulók tesztelésének módszertanára vonatkozóan kér pontosításokat az oktatási minisztérium Románia

Pontosítást kért az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcától a tanulók nyálból történő gyorstesztelésének módszertanát illetően.

Az oktatási tárca többek közt annak tisztázását kéri, hogy a koronavírussal fertőzött tanulók kiszűrését szolgáló nyáltesztek alkalmazhatóak-e otthon is, a szülő vagy törvényes gyám felügyelete mellett. Abban az esetben ugyanis, ha a válasz pozitív, ez nagyon gördülékennyé tenné a szűrési folyamatot és hatékonyabbá a megelőzést.

A minisztérium arra is választ kér, hogy a nyálalapú Covid-tesztek iskolai alkalmazásához feltételként szabják-e meg a szülő/gyám beleegyezését. Ehhez ugyanis a jogszabály kiegészítésére és a hozzájárulási űrlap megszerkesztésére lesz szükség.

Ugyanakkor az is tisztázásra vár az oktatási minisztérium szerint, hogy a kötelező nyálteszt minden esetben alkalmazandó-e az óvodások esetében is.

A tanügyi tárca arra is kitér, hogy az országos közegészségügyi intézet szerint nincs hivatalos álláspont, amely alátámasztaná, hogy a jelenléti oktatást 60 százalékos átoltottsági küszöbhöz kell kötni. A minisztérium hivatalos véleményt vár a közegészségügyi intézettől erre a kritériumra vonatkozóan – olvasható az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Mindezek mellett az oktatási tárca azt is kérte, hogy tájékoztassák a diákok és tanügyi személyzet teszteléséhez szükséges fogyóanyagok beszállításának határidejéről.

Egy héten belül megkapják az iskolák a nyál alapú teszteket

A hét folyamán vagy jövő hét elején kapják meg az iskolák a nyál alapú antigén gyorsteszteket – közölte hétfő este Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter a Digi24 televíziónak nyilatkozva elmondta, pénteken írták alá a szerződéseket a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjével, és az első szállítmány gyorsteszt a hét folyamán vagy legkésőbb jövő hét elején érkezik meg.

Sorin Cîmpeanu hozzátette, valamennyi tanulót tesztelni fognak, függetlenül attól, hogy megkapta-e a koronavírus elleni oltást vagy sem.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 16., 10:51
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A szekér megkerülte a lovat. Egy hete egyebet sem hallunk, csak, hogy hetfőtől tesztelik a gyermekeket.Ahhoz hogy kiderüljön még semmi sincsen beszerezve amire szükség lenne, nincsenek normák. Lázban tartja a média A világot a sok falcs hirrel, pedig van elég dolog amiért folyamatosan aggódnunk kell.SAJNOS.

 • User
  Dátum: 2021. november 16., 10:02
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ügyes, hoztam is meg nem is, van törvény meg nincs is. Hogy is lesz :tessék Pistike az alma, tej, kifli és 2 db nyálteszt, de vidd haza na az uton dobd el mint a kiflit és otthon ne töltsd meg homokkal amíg anyuka hazáér. Ez működni fog! Mennyit is rendeltünk? 60millio adagot? A csomagolás és a szerkezet bios-e? Lebomlik-e a sáncban?

 • User
  Dátum: 2021. november 16., 12:29
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha haza küldik a teszteket, a szülő elvégzi az eredményt lefènykèpezi, átküldi az osztály Messenger csoportjába, onnan a tanító/tanár az igazgatóságra, onnan megyei tanügy-tanügyminisztèrium. Amire a végcélba ér, ha a gyerek beteg volt is meggyógyul. Ja és a kérdés erre hol is van a megfelelő személyzet?