Hirdetés
Hirdetés

A tanulók országos tanácsa elítéli, hogy módosultak az érdemösztöndíj odaítélésének kritériumai

A tanulók országos tanácsa elítéli, hogy módosultak az érdemösztöndíj odaítélésének kritériumai Románia

Elítéli a tanulók országos tanácsa (CNE), hogy a Hivatalos Közlönyben közzétett, az ösztöndíjak odaítélésének általános feltételeit jóváhagyó rendeletben 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges átlag alsó értékét.

Hirdetés
Hirdetés

“Az oktatási minisztérium most úgy döntött, hogy több tízezer diákot foszt meg az oktatáshoz való jogától az ösztöndíjak megtizedelésével. A döntés nyomán sokkal kevesebb ösztöndíjat ítélnek majd oda azzal az ürüggyel, hogy az online tanítás nyomán nőttek az iskolai átlagok. (…) A tanulók országos tanácsa határozottan elítéli ezt a felelőtlen és igazságtalan változtatást, és felszólítja az oktatási minisztériumot, hogy a következő időszakban, a második félév kezdete előtt sürgősen vizsgálja felül döntését” – olvasható a tanács szerdán kiadott közleményében.

A CNE azt is kéri, hogy az ösztöndíjak odaítélésének új általános kritériumait a 2022-2023-as tanévtől alkalmazzák, és addig egyeztessenek a szociális partnerekkel a módosításokról.

Amennyiben a tanügyi tárca nem vonja vissza döntését, a tanulók országos tanács nem zárja ki az országos szintű tiltakozó akciók kirobbantását.

“Az oktatási minisztérium nem hagyhatja gátlástalanul figyelmen kívül a romániai diákok igényeit: az átlag emelése a döntéshozóknak a teljes érdektelenségét tükrözi a diákok valós igényeivel szemben!” – idézi a közlemény a tanács elnökét, Silviu Morcant.

Ugyanakkor több diákszövetség is bejelentette szerdán, hogy megtámadja a bíróságon a rendeletet, amit “az éj leple alatt” jelentettek meg a Hivatalos Közlönyben anélkül, hogy előbb közvitára bocsátották volna.

A Konstanca megyei diákszövetség közleménye értelmében a kezdeményezést a Bákó, Vâlcea, Máramaros és Temes megyei, illetve a bukaresti és Ilfov megyei diákszövetségek támogatják.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 5., 13:47
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Miért ítéli el? Benne van a nevében érdem ösztöndíj, akkor tényleg ne mindenki kapja, hanem az aki megérdemli és tesz is erte. A 8,50 médiát azért nem olyan nehéz össze hozni. Nem voltam első tanuló, de még egyetemen sem volt soha médiám ez alatt, de nem járt erte soha semmi!

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Azt nem értem 8,50-es médiàra idáig is miért járt? Aki egy kicsit is odafigyel ezt nem nehéz elérni. Ha számolunk 16-17 tantárggyal ha 10 tantárgyból 9-10es lezárások vannak, a főbb 6-7 tantárgyból elég a 6-os lezárás egy 8,50 médiához.

  • User
   Dátum: 2022. január 5., 15:19
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Ki kapja ezr? Mert a lányom pl folyamatosan 9.5 felett van, de ösztöndíj nuku. Nem hiányzik, de azért nagyon kíváncsi vagyok rá kinek is adják.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 18:55
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az én lányom jó tanuló 12 osztályos 9-es felett a médiája de nem kap ösztöndíjat mivel kapja az árvasági ösztöndíjat vagyis ha árva nem érdemli meg a érdem ösztöndíjat.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 18:36
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az én lányom jó tanuló 12 osztályos 9-es felett a médiája de nem kap ösztöndíjat mivel kapja az árvasági ösztöndíjat vagyis ha árva nem érdemli meg a érdemösztöndíjat.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 22:54
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csak kiváncsiságból kérdezem, ezt az ösztöndíjat hányadik osztálytól adják? Csak mert felénk még soha senkit nem hallottam, hogy kapott volna! A gyerekemnek meg ezidáig 9,90-es médiája volt!🤔🤔