Hirdetés
Hirdetés

A tanügyminiszter a tanulókat is bevonná a tanterv kiválasztásába

A tanügyminiszter a tanulókat is bevonná a tanterv kiválasztásába Románia

Ligia Deca oktatási miniszter csütörtökön bejelentette, fontolóra veszi, hogy az iskola döntésétől függő tantervet olyan tantervvé alakítja át, amelyet a tanulók választanak ki az iskola kínálatából.

Deca kifejtette, az oktatási reformnak abból az alapvető célkitűzésből kellene kiindulnia, hogy a tanulók és diákok örömmel menjenek iskolába. A tanulók érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel folytatott megbeszéléseken egyértelművé vált, hogy a fiatalok több rugalmasságot igényelnek, valamint azt, hogy nagyobb beleszólásuk legyen a tanulási folyamatba.

A tanterv, amelyet a tervek szerint az iskola kínálata alapján a tanulók igényei szerint állítanának össze, egyaránt tartalmazna országos szintű opcionális tantárgyakat és olyan választható tantárgyakat is, amelyek az illető iskola kínálatában szerepelnek – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az új oktatási miniszter.

Arról is beszámolt, hogy a tanügyi törvénytervezethez több mint 9000 módosító javaslat érkezett, a minisztérium jelenleg ezeket tanulmányozza.

Deca elmondta, célkitűzésének tekinti a Képzett Románia projekt, valamint az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő célok és mérföldkövek teljesítését is.

Egyik prioritása a kiszámíthatóság biztosítása

Ligia Deca úgy nyilatkozott, hogy megtartja az idén életbe lépett intézkedéseket, például a tanév moduláris szerkezetét, majd egy év múlva kielemzi ezt a modellt.

Mint elmondta, sok panaszt hallott a szülőktől, diákoktól a rendszerben tapasztalható bizonytalanság miatt, ezért ennek meg kell szűnnie. “Mandátumom egyik prioritása a kiszámíthatóság biztosítása” – jelentette ki.

Éppen ezért megtartja az idén életbe lépett intézkedéseket, például a tanév moduláris szerkezetét, majd a tanév lejárta után kielemzi azt – mondta Deca.

A tanügyminiszter a fizikai jelenléttel zajló oktatást tartja kívánatosnak. Kifejtette, az általa vezetett minisztérium és jómaga is azt óhajtja, hogy az iskolák a gazdasági és energiaügyi válság dacára is nyitva maradjanak, mert a gyerekeknek szükségük van arra, hogy iskolába járjanak.

Ligia Deca hozzátette, a tanügyi rendszerbe vetett bizalomhoz és a minőségi oktatáshoz stabil törvényi keretre van szükség, és számára a kiszámítható, átlátható és működőképes oktatási rendszer jelenti a járható utat a válságokkal szembeni ellenállóképesség növelésére és a lemorzsolódás megelőzésére.

A jövőre ötödikbe lépő diákok már az új rendszer szerint képességvizsgázhatnak

Ligia Deca közölte, hogy konzultálni fog az új közoktatási törvénytervezetről a neveléstudományi egyetemi karokkal, és kikéri véleményüket az érettségivel és az országos képességfelmérő vizsgával kapcsolatban, hogy az új rendelkezések megfeleljenek a romániai realitásoknak és a kitűzött céloknak.

Azt is elmondta, hogy amint a parlament elfogadja a törvényt, kidolgozzák az új tanterveket. A tanügyminisztériumban már elkezdték erre az előkészületeket.

Rámutatott: ha az oktatási törvénytervezetet az év végéig elfogadja a parlament, akkor a 2023-2024-es tanévben ötödik osztályba lépő diákok az új rendszer szerint fognak már vizsgázni a nyolcadik végi képességfelmérőn. Ők lesznek az első generáció – jelentette ki.

Ami pedig az érettségit illeti, a 2023-ban kilencedik osztályba lépő diákok fognak elsőként az új törvény előírásai szerint vizsgázni – tájékoztatott a miniszter.

“Ez azért van így, hogy legyen idő az új előírásoknak a rendszerbe való beilleszkedésére, a tanárok átképzésére, az oktatási programok és tantervek megváltoztatására, de főként időt akarunk adni a gyerekeknek arra, hogy hozzászokjanak a módosításokhoz és a megváltozott elvárásokhoz” – szögezte le Deca. 

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 13., 20:31
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Analfabéta diák értékeli a tanárát, analfabéta diák kiválasztja tantárgyát … és az okos tanár majd más állást talál mert őt magasról lesza…ják Éljen a Romanaia Educata !!!!

 • User
  Dátum: 2022. október 14., 11:59
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez nem egy hajózási terv asszonyom!😂🤣 A másik miniszterről azt mondták, hogy öntözési mérnök, Deca hajó szakértő, a diák, tanár meg bekaphatja, ha jó, ha nem jó!🤣

 • User
  Dátum: 2022. október 14., 19:06
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A párt az alárendelt tanfelügyelőség meg pár hű igazgató eldönti mi legyen a nyerő! Tiszta kabaré a pénzek leosztása, osztályok jóváhagyása, stb