Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A szenátus eltörölte a bírák és ügyészek előzetes nyugdíjazását lehetővé tévő jogszabályt

A szenátus eltörölte a bírák és ügyészek előzetes nyugdíjazását lehetővé tévő jogszabályt Románia

Elfogadta a szenátus hétfőn döntő házként azon jogszabályt, amely eltörli a bírák és ügyészek előzetes nyugdíjba vonulását lehetővé tévő törvényt.

Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói is benyújtottak egy-egy tervezetet a jogszabály eltörlésére, és azokat a szenátus plénuma megszavazta 108 igen és 11 nem, illetve 72 igen és 50 nem vokssal.

Iulia Scântei liberális szenátor, a jog bizottság elnöke felszólalásában felkérte a felsőház tagjait, szavazzák meg a jogszabály eltörlését, amely 20 évnyi szolgálat után, 45 éves korban lehetővé tette a bírák és ügyészek nyugdíjba vonulását.

Elmondta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt jogszabály egy újabb kiváltságos, fiatal nyugdíjas-kategóriát teremtett volna meg abban az országban, ahol az emberek többsége 65 évesen vonulhat csak nyugdíjba.

A módosító javaslat elfogadásával visszatérünk a normalitáshoz, azaz az ügyészek és bírák 60 évesen, 25 év szolgálati idő után kérhetik nyugdíjazásukat, mutatott rá Scântei. Hozzátette, a PSD által javasolt törvény jelentősen hátráltatná, késleltetné és minőségileg rontaná az igazságszolgáltatási folyamatot is, mivel betöltetlenül maradna az állások nagy része.

Erre válaszul Titus Corlăţean PSD-szenátor leszögezte, hogy a szóban forgó jogszabályt nem a szociáldemokraták nyújtották be, hanem az ügyészek és bírák szakmai egyesületei, valamint a CSM.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük