Felhívás!

A szenátus elnöke szerint csökkenteni kell a parlamenti képviselők számát

A szenátus elnöke szerint csökkenteni kell a parlamenti képviselők számát Románia

Soha nem támogatta az egykamarás parlamentet, de javasolja, hogy egy “alapos tanulmány” után csökkentsék a parlamenti képviselők számát – nyilatkozta szerdán a Gândul Live-nak Anca Dragu, a felsőház elnöke.

Dragu szerint emellett szól a 2009-es népszavazás is, ahol a lakosság kifejezte akaratát, hogy legtöbb háromszázra korlátozzák a törvényhozók számát, és térjenek át az egykamarás parlamenti rendszerre. Ennek kapcsán azt mondta: nem támogatja az egykamarás rendszert, de egy alapos tanulmány alapján, amelybe alkotmányjogászok mellett be kell vonni a civil társadalom képviselőit is, szükségesnek találja a törvényhozók számának csökkentését.

A felsőházi elnök kifejtette: “nem félti” parlamenti székét, és látni kell, hogy jogosan merül fel a polgárokban, hogy mi szükség van több száz törvényhozóra egy olyan intézményben, amelynek a bizalmi indexe 10 százalék alá csökkent.

Dragu emlékeztetett: 2011-ben az alkotmánybíróság úgy foglalt állást, hogy az egykamarás parlament ellentétes lenne Románia demokratikus hagyományaival, és csak alkotmánymódosítással lehetne bevezetni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások