Felhívás!

A szenátus elfogadta az “erdő-DNA” létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot

A szenátus elfogadta az “erdő-DNA” létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot Románia

Döntő házként elfogadta kedden a szenátus a Környezetvédelmi Bűncselekményeket Vizsgáló Igazgatóság (DIIM), az “erdő-DNA” létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és több független törvényhozó kezdeményezett.

A tervezet elfogadását 119 szenátor támogatta, 11-en tartózkodtak.

Az indoklás szerint “a környezetvédelmi bűncselekmények elterjedtsége és sajátosságai megkövetelik a bűnüldözői jogkörrel rendelkező személyek bevonását a törvénytelen cselekmények visszaszorításába”.

A kezdeményezők szerint az elmúlt öt évben 3014 vonatkozó bírósági tárgyalást folytattak le, ám 2019-ben a jogi személyek közül mindössze egy ellen született jogerős ítélet, ami azt mutatja, hogy valószínűleg zömmel az apró falopásokkal foglalkoztak, miközben a statisztikák szerint az erdőkből évente húszmillió köbméter, több millió euró értékű faanyag “tűnt el dokumentumok nélkül”.

Egy elfogadott módosító javaslat szerint a DIIM legfeljebb 295, de legalább 10 ügyésszel fog működni; az ügyészségi nyomozóhivatal maximum 290, de nem kevesebb, mint 25 rendőrével (a helyeket áthelyezéssel, vagy versenyvizsgával foglalják el); lesz még legtöbb 40, de nem kevesebb, mint 25 szakember; és legtöbb 270, de nem kevesebb, mint 25 kisegítő szakalkalmazott, gazdasági és adminisztratív személyzet.

Mihai Goţiu az USR képviseletében reményét fejezte ki, hogy ezzel sikerül megakadályozni, hogy ‘évente több mint egymilliárd euró vándoroljon a bűnözők zsebébe’.

Radu Preda szociáldemokrata szenátor azt mondta: a PSD megszavazza a tervezetet, hogy “véget vessen a kaotikus favágásnak’.

Daniel Fenechiu liberális szenátor szerint jóllehet még mindig maradtak átfödések a DIIM és a többi ügyészség jogkörét illetően, a PNL megszavazza a jogszabályt.

Az RMDSZ közleményben indokolja meg, hogy a szövetség szenátorai miért nem támogatják a tervezet elfogadását.

“Az RMDSZ támogatja a törvénytelen fakivágás megelőzését és szigorú büntetését, de nem támogat olyan javaslatokat, amelyeknek csupán a bürokrácia növelése és újabb intézmények létrehozása a céljuk. Az Európai Unió is azt javasolja, hogy egy erre szakosodott rendőrségi alegység foglalkozzon a falopások meggátolásával és büntetésével, nem egy különálló új intézmény” – idézi a dokumentum Tánczos Barna szenátort, aki azt követően nyilatkozott, hogy a szövetség törvényhozói tartókodtak a szavazáson.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.