A százas a legkedveltebb

A százas a legkedveltebb Románia

Annak ellenére, hogy a világ egyik legnehezebben hamisítható pénze a lej, mégis megpróbálják. A Román Nemzeti Bank (RNB) kimutatása szerint a hamisított pénzek csak egy töredékét sikerül azonosítani azelőtt, hogy forgalomba kerülne.

Ausztrália és még egy pár ország mellett Románia az egyetlen, ahol polimerből, azaz egyféle műanyagból készül az úgynevezett papírpénz. A RNB szerint azonban a számtalan biztonsági elem sem riasztja vissza a hamisítókat, és egy csak az utóbbi két évben 11 ezer hamisított bankót sikerült azonosítani. Az is beszédes tény, hogy a román rendőrség mindössze 21 darab bankjegyet talált azelőtt, hogy a hamisítók piacra dobták volna azokat.
A hamisítók leginkább a 100 lejest kedvelik, ebből közel 4700-at találtak, és 19-et azonosított a rendőrség. 2017-ben egymillió igazi bankjegyre 3,2 darab hamisított jutott, míg 2016-ban 5,2 volt ez a szám. A 100 lejes nem kevesebb, mint 12 biztonsági megoldást tartalmaz, ami a színét változtató és láthatatlan tinta mellett az átlátszó ablakig, mikrószövegig, arany- és dombornyomattól a fémszálig terjed. A bankjegyet 13 évvel ezelőtt bocsátották ki. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.