Felhívás!

A számvevőszék ügyészségi feljelentéseket tett a járványidőszak alatti közbeszerzések ügyében

A számvevőszék ügyészségi feljelentéseket tett a járványidőszak alatti közbeszerzések ügyében Románia

A számvevőszék több ügyészségi feljelentést tett az egészségügyi minisztérium, a katasztrófavédelmi felügyelőség és az Unifarm állami vállalat ellen a koronavírus-járvány idején kezdeményezett közbeszerzések miatt – közölte pénteken a számvevőszék.

Az ügyészségi feljelentések tényét most hozta nyilvánosságra az állami intézmény, de azok a számvevőszék tavaly készült egyik jelentésén alapulnak – írta a Hotnews.ro hírportál.

Az egészségügyi minisztérium ellen hivatali visszaélés és hamis iratok felhasználásának vádja miatt tettek feljelentést 2,875 millió lejes károkozás miatt, a katasztrófavédelmi felügyelőségnek összesen 15,20 millió lejes károkozást róttak fel, míg az egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket forgalmazó Unifarm állami vállalat esetében 319,807 millió lejes károkozást állapított meg a számvevőszék.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a hatóságok több közvetlen, versenytárgyalás nélküli közbeszerzést bonyolítottak le a rendkívüli helyzetre való tekintettel, hiszen sürgősen be kellett szerezniük orvosi védőfelszereléseket a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében. Ezeket vette górcső alá a számvevőszék.

Tavaly júniusban a korrupcióellenes ügyészség már közölte, hogy vád alá helyezte az Unifarm vállalat vezérigazgatóját, Eugen Adrian Ionelt, aki ellen a vádhatóság saját hatáskörben kezdeményezett eljárást.

A vádhatóság akkori közleménye szerint a vezérigazgató 760 000 euró kenőpénzt követelt magának cserében azért, hogy egy egészségügyi védőfelszereléseket forgalmazó céggel szerződést kössön az állami vállalat.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.