Felhívás!

A sajtó segélykiáltása

A Transmedia elnevezést viselő romániai sajtó-auditáló szövetség (BRAT) kéréssel fordult a román kormányhoz és személyesen Ludovic Orban miniszterelnökhöz, Florin Citu pénzügyi miniszterhez.

Azt kérik, a szükségállapot miatt hátrányba kerülő, nagy károkat szenvedő tevékenységi ágazatoknak, cégeknek, vállalkozásoknak beígért válságkezelő intézkedések alkalmazásánál vegyék figyelembe a nyomtatott és elektronikus sajtót ért károkat is. A hivatalos levélben a BRAT részletesen ismerteti a romániai sajtót ért pénzügyi, gazdasági hátrányokat (reklámbevételek 50 százalékos csökkenése, a nyomtatott sajtókiadványok eladásának több mint 90 százalékos visszaesése stb.), noha a hiteles tájékoztatást nyújtó sajtókiadványok, hírportálok szerepe létfontosságú. A levél ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a koronavírus-járvány időszakában az álhíreket terjesztő, megtévesztő címeket közlő internetes sajtóorgánumok kerülnek méltatlan előnybe.

A BRAT arra kéri a kormányt, a járványellenes kampányban a hatóságok a hivatalos szakmai minősítéssel rendelkező nyomtatott és elektronikus sajtó szolgáltatásait vegyék igénybe, a válságkezelő lépések részeként pedig a felelős sajtó is részesüljön kedvezményekben, például  halasztásokban az adók és illetékek befizetésénél.

A Transmedia sajtószövetségnek 75 tagja van, a nyomtatott újságként megjelenő kiadványaik, valamint elektronikus formában működő szerkesztőségeik száma több mint 350.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.