Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A romániaiak többsége szerint rosszabb helyzetben van az ország, mint 1989-ben

A romániaiak többsége szerint rosszabb helyzetben van az ország, mint 1989-ben Románia

A romániai lakosság több mint fele úgy véli, hogy jelenleg rosszabb helyzetben van az ország, mint 1989-ben – derül ki az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet által a Strategic Thinking Group megrendelésére készített két felmérésből.

Az egyik közvélemény-kutatást május 23-a és június 14-e között készítették 1500 személy megkérdezésével, a másik szeptember 26-a és október 4-e között készült 1200 személy bevonásával.

A május-júniusban megkérdezettek 54 százaléka, a szeptember-októberben megkérdezetteknek pedig az 57,4 százaléka gondolja úgy, hogy az ország általános helyzete rosszabb, mint volt 1989-ben.

Ugyanakkor a május-júniusban megkérdezettek 43,5 százaléka és a szeptember-októberben megkérdezettek 39,1 százaléka véli úgy, hogy az ország általános helyzete 2050-ben jobb lesz a mostaninál.

Mindkét felmérés azt mutatta, hogy a résztvevők 68,4 százaléka egyetért a környezetbarát energiaforrásokra való áttéréssel.

A megkérdezettek közel 43 százaléka bevallása szerint inkább a saját autót választja a településen belüli hosszabb távolságok megtételéhez, 27,3 százalék pedig a tömegközlekedést részesíti előnyben.

Arra a kérdésre, hogy melyiket tartják az ország két legfontosabb környezeti problémájának, a megkérdezettek 58,4 százaléka az illegális fakivágásokat, 42,6 százalék pedig a vízszennyezést jelölte meg.

A szeptember-októberi felmérés résztvevői közül a romániai oktatási rendszer három fő problémáját illetően 53,6 százalék a tanárok egy részének rossz felkészültségét és érdektelenségét, 45,1 százalék az iskolaelhagyást, 41 százalék pedig a tanulók fegyelmezetlenségét jelölte meg.

A május-júniusi felmérés szerint a romániai lakosság 76,1 százalékát nagyon vagy eléggé foglalkoztatja az egészsége.

A szeptember-októberi felmérésben megkérdezettek egyharmada (33,3 százalék) fontolgatta már, hogy valamikor a jövőben külföldre menjen dolgozni, míg 65,8 százalék azt mondta, hogy nem gondolt erre.

A válaszadók 82,5 százaléka egyetért azzal, hogy az új beruházásokba kezdő magáncégek adókedvezményekben részesüljenek. A megkérdezettek 57 százaléka maradéktalanul egyetért a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) és nyugdíjak emelésével, akkor is, ha nincsenek költségvetési források erre, 27,4 százalék részben ért egyet ezzel.

A május-júniusi felmérés szerint a romániaiak 83,5 százaléka úgy véli, hogy az országnak a Nyugat, vagyis az Európai Unió, az USA és a NATO felé kell irányulnia politikai és katonai szövetségek tekintetében.

Mindkét felmérés azt mutatta, hogy az emberek 89,2 százaléka úgy véli, gyakrabban kellene népszavazást tartani a fontosabb helyi vagy országos érdekeltségű kérdésekben.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük