Felhívás!

A romániai német közösség elégedett az állam kisebbségpolitikájával – állítja a DFDR elnöke

A romániai német közösség elégedett az állam kisebbségpolitikájával – állítja a DFDR elnöke Románia

A romániai német közösség elégedett az állam kisebbségpolitikájával, “az autonómia nem téma” számára – hangoztatta szombaton Medgyesen a Romániai Német Demokrata Fórum (DFDR) elnöke, dr. Paul-Jürgen Porr.

“A német közösség számára az autonómia nem téma, minden alkalommal elhatárolódtunk az ezzel kapcsolatos tendenciáktól. Mi elégedettek vagyunk a román állam kisebbségpolitikájával, az oktatáspolitikát is beleértve” – fogalmazott Porr.

A DFDR elnöke hangsúlyozta, Romániában már 1989 előtt is voltak német tannyelvű osztályok, ami kiváltságnak számított a más délkelet-európai országokban tapasztaltakhoz képest. Jelenleg az iskolák mellett több egyetem is van, amelyeken németül is lehet tanulni, például gazdaságtudomány, újságírói, fizika, kémia vagy biológia szakon. “Ez modellértékű Európában” – tette hozzá.

Dr. Paul-Jürgen Porr egy medgyesi szimpóziumon rámutatott, az általa vezetett alakulat 1989 utolsó, 1990 első napjaiban jött létre, előbb néhány helyi szervezettel működött, majd megalakultak a regionális szervezetek is. Jelenleg mintegy 40 ezer tagja van a Romániai Német Demokrata Fórumnak, amely kis létszámú szervezetként a katalizátor szerepet igyekszik betölteni.

A medgyesi Stephan Ludwig Roth líceumban abból az alkalomból tartottak szimpóziumot, hogy száz évvel ezelőtt, 1919 januárjában a medgyesi szász küldöttgyűlés elfogadta a szászok lakta területek Romániához csatolását jóváhagyó határozatot. Az eseményen Németország romániai nagykövete, Cord Meier-Klodt is részt vett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 20., 10:45
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Először cukorkát kaptak,majd deportálást meg vagyonelkobzást ,majd kollektivizálást,utána utilaput és 10000 márka fejpénzért ,amit az NSZK fizetett elmehettek.Na ezért lehetnek oly elégedettek.

 • User
  Dátum: 2019. január 21., 9:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Na mit vártok tőlük székelyek? Most már látjátok-e, hogy a szászok érdekei mindig ellentétesek voltak és lesznek a tieitekkel? Szavaznátok-e még Johannisra?

 • User
  Dátum: 2019. január 23., 20:19
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A szászok nem is németek,mert nem Németország területéről jöttek,hanem Luxemburgból ,ami ugyebár egy óriási ország /saját megjegyzés/Az elejét a nagy történelemtudós és ” teli-és üres pohár “szakértő Junkar Walker mondta az Ateneul Roman-ban.