Felhívás!

A román himnusz napja alkalmából üzent Ciucă és Iohannis

A román himnusz napja alkalmából üzent Ciucă és Iohannis Románia

A himnusz, a zászló és a címer meghatározzák identitásunkat, és tartós kapcsolatot jelentenek népünk múltja, jelene és jövője között – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken, a román himnusz napján közzétett üzenetében.

“A mozgósító üzenete miatt a pasoptista forradalom himnuszának választott Deşteaptă-te, române (Ébredj, román!) az 1989 decembere utáni Románia himnusza is lett, miután mozgósító akkordjai és szövege a történelem számos más fordulópontján, a függetlenségi háborútól és a két világháborútól kezdődően az 1987. november 15-i brassói munkásfelkelésig, majd az 1989. decemberi forradalom idején is visszhangra talált és lelkesítette a románokat” – olvasható Nicolae Ciucă üzenetében.

Rámutatott, Nicolae Bălcescu a románok Marseillaise-ének nevezte a himnuszt.

“A nemzeti himnusz, a zászló és a címer meghatározzák identitásunkat, és tartós kapcsolatot jelentenek népünk múltja, jelene és jövője között, valamint jelképezik az ország azon képességét, hogy átvészelje a nehéz időket és fejlődjön, kihasználva a polgárok akarata által teremtett lehetőségeket” – fogalmaz a miniszterelnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzeti szimbólumok tisztelete a románok által a kommunista rezsim évtizedes elnyomása után nehezen kivívott szabadságjogok tiszteletben tartását és ezek előmozdítását jelenti egy sokszínű és a közös értékeket szem előtt tartó Európában.

Iohannis: Románia himnusza nemzeti egységre, bátorságra, méltóságra és felelősségre szólít fel

Klaus Iohannis államelnök pénteken kijelentette, hogy az Orosz Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziója által előidézett jelenlegi nemzetközi helyzetben Románia nemzeti himnuszának üzenete minden eddiginél erőteljesebben hat, hiszen nemzeti egységre, bátorságra, méltóságra és felelősségre szólít fel.

“Andrei Mureşanu “Un răsunet” (Visszhang) című hazafias versét 1848-ban énekelték először az Anton Pann szerezte akkordokra. A dal 1990-ben hivatalosan Románia nemzeti himnusza lett, és katalizátorszerepet játszott a nemzeti öntudat és identitás kialakulásában. A Deşteaptă-te, române! (Ébredj, román!) himnusz az egység szimbóluma, amely a románok elkötelezettségét mutatja modern államunk alapelvei és értékei – a szabadság, méltóság, igazságosság és a törvények tiszteletben tartása -iránt” – olvasható az államelnöknek a román himnusz napján közzétett üzenetében.

Az államfő megjegyzi, hogy “a himnusz szövege egy erőteljes üzenetet közvetít, a szolidaritásra és bátorságra való felhívást”.

Iohannis szerint Románia nehéz időszakon megy keresztül, amelyre az Orosz Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziója nyomja rá a bélyegét.

“A jelenlegi nemzetközi környezetben, amelyben példátlan kihívásokkal kell szembenéznie, Románia folytatja erőfeszítéseit a transzatlanti kapcsolatok megerősítésére, az emberi jogok védelmének előmozdítására, a polgárok biztonságának garantálására és az olyan alapvető értékek, mint a szabadság és a szolidaritás felvállalására. A himnusz üzenete ma erőteljesebben hat, mint valaha, hiszen nemzeti egységre, bátorságra, méltóságra és felelősségre szólít fel” – üzente az államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.