Felhívás!

A roma kisebbség elleni gyűlöletszításért indult vizsgálat a marosvásárhelyi polgármester ellen

A roma kisebbség elleni gyűlöletszításért indult vizsgálat a marosvásárhelyi polgármester ellen Románia

A roma kisebbség elleni gyűlöletbeszéd gyanújával hivatalból indított eljárást az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen, miután az elöljáró azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevelésükről azonban nem gondoskodnak.

A román médiában nagy visszhangot keltett Florea hétfői Facebook-bejegyzése, amelyben a családi pótlék megduplázásáról szóló, kedden kihirdetett törvény kapcsán azt fejtegette: kötelező szociális ankétot kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Florea szerint sok “hátrányos helyzetű” család létezik, amelyek munkaképes tagjai “nem akarnak” dolgozni, és csak azért hoznak világra – nem egy esetben már tizenévesen – sok gyereket, hogy a családi pótlék révén megélhetési forráshoz jussanak. A polgármester bejegyzésében nem pontosította, milyen társadalmi rétegre utal, azt követő interjúiban azonban nyíltan beszélt arról, hogy a romákat tartja Románia egyik legnagyobb problémájának, robbanással fenyegető “szociális bombájának”.

“A lakosságarány tekintetében Marosvásárhelyen él a legnagyobb cigány közösség. Ha pénzt adsz nekik, mindent tönkreteszel. Hiába hívod dolgozni, becsületes kereseti lehetőséget adni nekik: semmibe vesznek” – idézte kedden a Mediafax hírügynökség Dorin Floreát, aki azt bizonygatta, miért nem szabad szerinte többletfeltételek nélkül megemelni a gyermekpénzt.

A Marosvásárhelyt húsz éve vezető Floreát több parlamenti párt képviselője is rasszistának minősítette, Ovidiu Raețchi, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője pedig úgy vélekedett: a választási törvényben kellene eltiltani a “fasisztákat és idegengyűlölőket” legalább egy ciklus erejéig a közélettől.

A CNCD hivatalból indított eljárást Florea ellen, akit jövő hétre idéztek a tanács elé. Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta: a testület hivatott állást foglalni arról, hogy a polgármester nyilatkozatai kimerítik-e a diszkrimináció, az etnikai, esetleg szociális gyűlöletbeszéd fogalmát. Hozzátette: tudja, hogy választási év van, éppen azért fontos, a kölcsönös tisztelet légkörének megőrzése és a felelősségteljes magatartás a politikai szereplők részéről.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 15., 0:22
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Talán egy gazember. De a romákkal igaza van. Miért dugjuk a fejünket a homokba? Persze, hogy beindul a még nagyobb gyerekgyártás a pénz miatt. Nem elég szociális segélyt adni nekik? Aztán már az utcán se lehetünk biztonságban. Még Ceausescu idejében is hallgatólagos nekük az abortuszt is engedélyezték. Nem vagyok rasszista, de ez a probléma tényleg egy időzített bomba. És az óra a romák javára ketyeg. Ébresztő, Románia!!!

 • User
  Dátum: 2020. január 15., 15:17
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hu , hogy felkaptak a port !! De amikor a magyarok ellen zudul a gyuloletbeszed , akkor sunyilnak.Van azert igazsag alapja annak amit a polgarmester allit csak a kivitelezes santit egy kicsit. Ha orszagos szinten megszoritasokat alkalmaznanak es ervenyesulne a valamit , valamiert elv , hamarabb rendre lehetne birni oket. De , hat , ok is szavazo polgarok…..

 • User
  Dátum: 2020. január 15., 22:29
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Florea hátha legalább felébredt , hogy nem a magyarság a valódi veszély.De a torkának ugrottak politíkai hasznot lesve a nagy demokraták .600000 gyermek már más európai országban született .És Romániában mik az arányok?Nem nehéz kitalálni.Azaz tudjuk.