Felhívás!

A PSD megszavazza a szenátusban a karanténtörvényt. Vagy mégsem?

A PSD megszavazza a szenátusban a karanténtörvényt. Vagy mégsem? Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának (CExN) hétfői döntése értelmében a szociáldemokraták szenátusi frakciója megszavazza a karanténtörvényt, de módosításokkal – jelentette be Ionel Arsene, a párt Neamţ megyei szervezetének elnöke a bizottság ülésének végén.

Arsene hangsúlyozta, hogy ő a döntés ellen voksolt, mert azon a véleményen volt, hogy a jogszabálytervezetet vissza kell küldeni a kormánynak, amelynek ki kell dolgoznia egy “korrekt”, az “állampolgárok jogait és szabadságait tiszteletben tartó” törvényt. A törvény ugyanis Arsene szerint mostani alakjában nagyon korlátozza az állampolgári jogokat és szabadságokat.

Arra a kérdésre, hogy látta-e a felsőházba elküldött törvénytervezetet, azt válaszolta, azt majd a jogi bizottság tagjaival megvitatják az elkövetkezőkben, a lényeg az, hogy a párt úgy döntött, megszavazza a törvényt.

“A szenátusban módosítják majd a törvényt és megszavazzák” – tette hozzá Arsene.

A szociáldemokrata vezető kifejtette, elégedetlen a képviselőház által a törvénytervezethez csatolt módosításokkal, többek között azzal az előírással, hogy a fertőzöttek javait karanténba kell helyezni.

“A magántulajdont az ország alkotmánya védi” – szögezte le a Neamţ megyei elnök.

Ciolacu: addig nem szavazzuk meg a törvényt, amíg a kormányfő nem jön a parlament elé

A szociáldemokraták akkor szavazzák meg a szenátusban a karanténtörvény tervezetét, ha a kormányfő és az egészségügyi miniszter kiáll a parlament elé és tisztázza a tervezet homályos aspektusait, jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

A kormány által a képviselőházba küldött törvénytervezet rossz, emiatt a döntő házban, a szenátusban folytatják a tervezet vitáját, meghallgatják a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM) és az állampolgári jogokért és szabadságokért küzdő civil szervezeteket is, fejtette ki Ciolacu, aki szerint a parlament elé terjesztett törvénytervezethez nem csatolták az igazságügyi minisztérium jóváhagyását.

“Nem szavazzuk meg a törvénytervezetet addig, amíg a kormányfő és az egészségügyi miniszter nem jön elénk, hogy tisztázzunk minden homályos dolgot a tervezettel kapcsolatban” – jelentette ki Ciolacu a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülése után.

Erre reagálva a kormány nyilatkozatban leszögezi, hogy sem Ludovic Orban kormányfő, sem a kabinet tagjai nem kaptak meghívást, hogy részt vegyenek a karanténtörvény tervezetének parlamenti vitáján.

“Mind a kormányfő, mind az igazságügyi, illetve az egészségügyi miniszter hajlandó bármikor részt venni a parlamenti vitákon, ha meghívják őket, vagy erre hivatalos felszólítást kapnak” – áll a kormány közleményében.

A kormány cáfolja Ciolacu azon állítását, miszerint a törvényt nem hagyta jóvá az igazságügyi minisztérium

Cáfolta a kormány Marcel Ciolacu képviselőházi elnök azon állítását, miszerint a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény tervezetét nem hagyta jóvá az igazságügyi minisztérium.

A kormány közleményt adott ki, amely értelmében Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke és a képviselőház elnöke hamisan állítja, hogy a karanténtörvény nem kapta meg az igazságügyi tárca jóváhagyását.

“A kormány által július 6-i ülésén elfogadott törvénytervezetet pozitívan véleményezte az igazságügyi minisztérium, melynek észrevételei bekerültek a jogszabálytervezet szövegébe. Ugyanazon a napon, sürgősségi eljárással a tervezet a képviselőház elé került, amely első házként július 9-én elfogadta azt, anélkül, hogy felmerültek volna a Marcel Ciolacu által ma jelzett problémák” – olvasható a kabinet közleményében.

Állítása alátámasztására a kormány a sajtó rendelkezésére bocsátotta az igazságügyi minisztérium jóváhagyását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.