Hirdetés
Hirdetés

A PSD Johannist, a PNL a kormánykoalíciót a hibáztatja, mert az országnak még nincs költségvetése

A PSD Johannist, a PNL a kormánykoalíciót a hibáztatja, mert az országnak még nincs költségvetése Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint Klaus Johannis államfő “ismét hazudik” a költségvetéssel kapcsolatban, amelyet szerdai bejelentése értelmében visszaküld a parlamentnek megfontolásra. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy véli, a PSD-ALDE szövetség az egyedüli vétkes a késés miatt.

A nagyobbik kormánypárt Facebook-oldalán megjelent bejegyzés felemlegeti, hogy 2016-ban Johannis annak ellenére is jóváhagyta a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány által összeállított költségvetést, hogy az 16 milliárd lejjel csökkentette az egészségügynek szánt alapokat és 10 milliárd lejjel kevesebb pénzt irányzott elő az oktatásnak. Cáfolja a PSD az elnök azon állítását is, miszerint idén egymilliárd lejjel kevesebb pénzt kapnak a helyi önkormányzatok beruházásokra. Valójában 4,6 milliárd lejjel többet fordítanak idén erre a célra – állítják. “Azt mondja, túl sok pénzt kaptak a pártok, de sem Johannis PNL-je, sem Cioloş USR-je nem szolgáltatta vissza a többletet az államnak. És azt nem mondja, hogy az ő PNL-je 2018-ban a pártok költségvetésének növelését kérte a parlamentben. Azt mondja, kevesebb pénzt fordítottunk beruházásokra. De a valóság az, hogy a 2019-es költségvetés több mint 15 milliárd lejjel nagyobb összeget irányoz elő befektetésekre” – fogalmaznak.

A PSD ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az egészségügy még soha nem gazdálkodhatott akkora összegből, mint idén.

“Egyetlen igazság van, és az a következő: a gyermekek azért nem részesülnek emelt összegű pótlékban március 1-jétől, a helyi önkormányzatok pedig azért nem kezdhették el a befektetéseket, mert Johannis teljesen fölöslegesen alkotmánybíróságra küldte a költségvetést. Ő Románia első olyan elnöke – és vélhetően világviszonylatban is az első – aki akadályozza saját országa költségvetését” – áll még a bejegyzésben.

Klaus Johannis államfő szerdán bejelentette, hogy visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt.

PNL: A PSD-ALDE az egyedüli vétkes

A PSD-ALDE Szövetség “az egyedüli vétkes” amiatt, hogy Romániának még jelenleg sincs büdzséje erre az évre, jelentette ki szerdán Raluca Turcan, a liberálisok képviselőházi frakcióvezetője.

Turcan rámutatott, az alkotmánybíróság szerdán igazolta, hogy Klaus Johannis államelnök nem hirdethette ki a költségvetési törvényt, mivel a büdzsé alapjául szolgáló törvény alkotmányellenes, így szerinte a PSD-ALDE Szövetség “az egyedüli vétkes” abban, hogy Romániának még jelenleg sincs költségvetése.

“Megerősítést nyert, hogy a PNL-nek igaza volt, amikor azt mondta, a költségvetés alkotmányellenes kereten nyugszik” – mondta Turcan.

Hangsúlyozta, szeretné, ha az állami költségvetésen javítanának, ha nagyobb összeget utalhatnának ki az egészségügynek, oktatásnak, infrastruktúra építésnek, és jutna pénz a gyermeknevelési pótlékra is.

“A büdzsé szabályozza az általános keretet, amelynek értelmében növelni lehet a gyermeknevelési pótlékot, és nem a kormányfő által kiadott hazug sürgősségi kormányrendelet, amely azt mondja, hogy amennyiben a költségvetést nem szavazzák meg, nem fizethetők ki a pótlékok” – állította Raluca Turcan.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük