Hirdetés
Hirdetés

A PSD bojkottálja a kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazást

A PSD bojkottálja a kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazást Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fog részt venni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) régi-új kormányának beiktatásáról szóló hétfői parlamenti szavazáson – döntötte el szerdán a PSD végrehajtó bizottsága.

Hirdetés
Hirdetés

A szociáldemokraták meg akarják várni az alkotmánybíróság döntését: nem sérti-e az alaptörvényt, hogy – az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását szorgalmazó – Klaus Johannis államfő ismét a parlament által leváltott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke elmondta: azt is alkotmányellenesnek tartják, hogy a jobbközép kormány parlamenti vita nélkül, sürgősségi rendelettel módosította a választási rendszert. A PSD ebben az ügyben is alkotmánybírósági döntést vár, a választási törvény módosításáról pedig parlamenti vitát kezdeményez.

A PSD szerint a parlamenti választások előrehozását egy kezelhetetlen politikai válság megoldásaként teszi lehetővé az alkotmány, és sérti az alaptörvény szellemét az, hogy az államfő szándékosan idéz elő válságot a parlament feloszlatásának szándékával. Ciolacu szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.

Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt sem titkolja, hogy nem beiktatása, hanem elutasítása érdekében járul régi-új kormányával hétfőn a parlament elé. Az államfő ugyanis csak akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha 60 napon belül két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul. Orbant nem fenyegeti olyan “veszély”, hogy február elején leváltott kabinetjének most bizalmat szavazna a parlament. Az viszont megakadályozhatja az előrehozott választások kiprovokálását, ha a PSD és szövetségesei bojkottja hosszabb időre lebénítja a törvényhozást.

A parlament két házának együttes ülése csak a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a jelenlétében határozatképes. Ugyanilyen minősített többség szükséges egy tisztségben lévő kormány leváltásához vagy egy új kabinet beiktatásához. A PSD-nek 203 törvényhozója van.

A román hírtelevíziók szerint a PSD már megegyezett az Orban-kabinet február 5-i megbuktatásában kulcsszerepet játszó, Victor Ponta vezette Pro Romania párttal és a Călin Popescu Tăriceanu által elnökölt ALDE-vel, hogy csatlakoznak a bojkotthoz, így valószínűsíthető, hogy a parlament határozatképtelen lesz hétfőn, és a kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazást el kell napolni.

Orban: a PSD-t terheli majd a felelősség, ha nem lesz kvórum

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) terheli majd a felelősség, ha nem lesz kvórum a parlament hétfői ülésén, amelyen a kormány beiktatásáról kellene szavazni – hangoztatta csütörtökön Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

“Ha hétfőn nem lesz meg a kvórum, az a PSD hibája lesz, mert a szociáldemokratáké a parlamenti helyek 42 százaléka. Azt jelentené, hogy bojkottálnak egy alkotmányos eljárást. Így tehát kizárólag a PSD-t terheli majd a felelősség, ha nem lesz kvórum” – fogalmazott Orban.

Megkérdezték tőle, egyeztetett-e többi párttal a hétfői ülés határozatképességének biztosításáról. “Teljes körű garancia nem létezik. Majd meglátjuk, mi lesz” – válaszolt Orban.

A kijelölt miniszterelnök szerint abszurd lenne a PSD részéről, ha bojkottálná a választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet parlamenti elfogadását, és egy hasonló törvénytervezetet nyújtana be.

“Mi szükség van egy új tervezetre, miért nem a meglévő rendelethez nyújtanak be módosító javaslatokat. Egy bojkott abszurd hozzáállás lenne. Azért fogadtuk el ezt a rendeletet, mert ez nélkülözhetetlen az előre hozott választások megszervezéséhez (…), mert erről nem rendelkezik a 2015-ben életbe lépett törvény. Természetesen, ezzel egy időben, más módosításokat is bevezettünk, amelyek megerősítik a demokráciát, jó körülményeket biztosítanak a szavazáshoz (…)” – nyilatkozta Orban, aki ide sorolta azt az előírást is, miszerint bárki bárhol szavazhat.

Johannis: helytelen a PSD terve

Helytelennek nevezte Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) azon döntését, hogy nem vesz részt a második Orban-kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáson. Johannis azt kérte a PSD-től, hogy vizsgálja felül álláspontját.

“Engedje meg, hogy kommentáljam a PSD attitűdjét, amely legalábbis furcsának nevezhető. Miután a PSD nyújtott be bizalmatlansági indítványt, megbukott a kormány, most meg azt állítják, hogy nem az ő hibájukból. Egyértelműen a PSD volt, aki bizalmatlansági indítvánnyal elérte, hogy leváltsa a kormányt, most pedig, amikor újabb javaslatról kellene szavazniuk, nekik más elfoglaltságaik vannak. Nekem ez alapvetően helytelennek tűnik, és ezúton is felkérem őket, hogy vizsgálják felül álláspontjukat. Románia Parlamentje az a legfelsőbb szerv, amely a népakaratot képviseli, és ott a jelenléttel kell dolgozni, nem a távolmaradással” – nyilatkozta a román államfő az Európai Tanács rendkívüli ülése előtt.

PSD: a miniszterelnök kötelessége bebizonyítani, hogy van parlamenti támogatottsága

A kijelölt miniszterelnök kötelessége, hogy bizonyítsa, hogy van parlamenti támogatottsága a kormányalakításhoz – írja a Szociáldemokrata Párt (PSD) Facebook-oldalán, ahol megjegyzik, fölösleges Ludovic Orban miniszterelnök törekvése, hogy a PSD-re hárítsa a felelősséget.

“A kijelölt miniszterelnök kötelessége, hogy bizonyítsa, van parlamenti támogatottsága a kormányalakításhoz. A munkakerüléshez szokott Ludovic Orban feleslegesen próbálja hibáztatni a PSD képviselőit azért, mert nem jött be az előre hozott választásokkal kapcsolatos játszmája. A PSD a cotroceni-i konzultációkon egy komoly javaslatot terjesztett elő egy olyan miniszterelnök-jelöléssel, aki képes többségi támogatást szerezni a román parlamentben” – áll a bejegyzésben.

A PSD képviselői dolgoznak hétfőn, de nem vesznek részt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által rendezett “bohóckodásban” – mondják a szociáldemokraták.

“Továbbra is várjuk az alkotmánybíróság véleményét, mert nem tudunk részt venni az alkotmányos és demokratikus szabályok szétfeszítésében, amit Johannis államfő és a PNL gyakorol’ – írja a bejegyzés.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük