Felhívás!

A PSD a szükségállapot három nappal való meghosszabbítását kéri Iohannistól

A PSD a szükségállapot három nappal való meghosszabbítását kéri Iohannistól Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint kizárólag Klaus Iohannis államfőn múlik a szükségállapotot követő háromnapos jogi vákuum elkerülése.

Az alakulat szóvivője, Lucian Romaşcanu csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott, Iohannis elnök már több mint húsz napja bejelentette, hogy május 15-étől megszűnik a szükségállapot, a kormány azonban nem volt képes idejében előállni egy, a veszélyhelyzetet szabályozó jogszabállyal. “Végül a kormány elismerte, hogy hibázott, és most megpróbálja kijavítani az óriási badarságot, amelyet elkövetett, ezt azonban törvényes és alkotmányos módon kell megtennie, nem állhat elő ismét egy vitatható és megtámadható jogszabállyal” – mondta a PSD-szóvivő. Hozzátette, alkotmányjogi szakértők szerint a szükségállapot és a veszélyhelyzet közötti háromnapos jogi vákuum elkerülésére “egyetlen reális, alkotmányos és működő megoldás létezik, és ez az államfő kezében van”.

Arra a kérdésre, hogy ezek alapján a PSD a szükségállapot három nappal való meghosszabbítását kéri-e az elnöktől, Romaşcanu azt mondta, “Iohannis ezt jobban tudja”, alakulata nem kíván az elnök alkotmányjogi tanácsadója lenni. “Ha a veszélyhelyzetet kormányhatározattal rendelik el, az alkotmánybíróság döntése értelmében az a jogkorlátozásokra nem terjedhet ki, a sürgősségi rendelet pedig alkotmányellenes lenne” – tette hozzá Lucian Romaşcanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.