Hirdetés
Hirdetés

A PNL elkezdte a tárgyalásokat a bizalmatlansági indítványt aláíró alakulatokkal

A PNL elkezdte a tárgyalásokat a bizalmatlansági indítványt aláíró alakulatokkal Románia

A liberálisok elkezdték a tárgyalásokat a bizalmatlansági indítványt aláíró minden egyes alakulattal az új kormány támogatása érdekében, nyilatkozta Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

“Amint az természetes, Ludovic Orban miniszterelnök-jelölését követően elkezdtük a tárgyalásokat a Dăncilă-kormány bukásához vezető bizalmatlansági indítványt aláíró minden alakulattal. Minden parlamenti képviselővel, emberrel külön fogunk tárgyalni, hogy meglegyen az elégséges voksunk a kormány beiktatásához” – mondta Turcan a parlamentben.

Hozzáfűzte, ki lehet alakítani egy többséget az új kormány támogatására.

“A bizalmatlansági indítvány előtt mindenki azt, mondta, lehetetlen, hogy azt elfogadják. Elhatározottságunknak, bátorságunknak és felelősségérzetünknek köszönhetően eljutottunk idáig, mert fel akartuk számolni a politikai instabilitást, el akartuk távolítani a Dăncilă-kormányt. Ennélfogva üzenetünk a lehető legvilágosabb, minél tovább húzódik az új kormány beiktatása, annál több ideig marad Dăncilă asszony a kormányban, hogy a közpénzeket használja, annak ellenére, hogy ehhez már semmi legitimitása nincs, sem választási, sem parlamenti” – mondta Turcan.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a PNL a szenátus által elutasított, a polgármesterek kétfordulós megválasztását célzó törvénytervezet képviselőházi elfogadásának érdekében is tárgyalni fog a bizalmatlansági indítványt aláíró alakulatokkal.

Turcan szerint ugyanakkor becsületesen el kell mondani az embereknek, hogy a Dăncilă-kormány megbuktatására összejött parlamenti többség elég törékeny, emiatt minden voks érdekében tárgyalni kell, és a partnereknek be kell tartaniuk a tárgyalásokon létrejött megállapodásokat.

Tăriceanu: az ALDE támogathaja az Orban-kormányt, de nem feltétel nélkül

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogathatja a parlamentben az Orban-kormány beiktatását, de nem feltételek nélkül. Az egyik kitételük például arra irányul, hogy a Népi Mozgalom Pártja ne vegyen részt a kabinetben – jelentette ki szerdán a párt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE vezetője arról számolt be, hogy kedd este tanácskozásra ültek össze a politikai alakulat parlamenti képviselői, hogy egységes álláspontot dolgozzanak ki a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való tárgyalásokra, ugyanis várható, hogy a napokban alkudozás kezdődik Ludovic Orban kinevezett kormányfővel és a liberálisok vezetőivel a leendő kormány támogatásáról.

“Elvileg támogathatjuk a kormányt, de nem feltételek nélkül” – fogalmazott Tăriceanu, aki többek közt azt is szeretné kieszközölni, hogy a kabinet ne hozhasson az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi rendeleteket, maradjon érvényben az egységes adókulcs, és a kormány pontosan jelölje ki az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos politikáját, amely költségvetését és szervezési irányelveit is megszabja.

Az ALDE elnöke azt is kifejtette: amennyiben sikerül létrehozni a parlamenti többséget, nem látja értelmét az előrehozott választásoknak, mert az csak a jelenlegi PSD-kormány “haláltusájának” meghosszabbítása lenne.

Tăriceanu ugyanakkor megerősítette: az ALDE nem óhajt részt venni a következő kormányban.

Tomac: szerdán megbeszélést tartunk a kijelölt kormányfővel az új kormányról

Szerda délután találkozik Ludovic Orban kinevezett kormányfővel, hogy a jövendőbeli kormányról beszéljenek, nyilatkozta Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

Tomac szerint a találkozóra 16 órától kerül sor, a PMP részéről Marius Paşcan ügyvezető elnök is jelen lesz.

Hangsúlyozta, ők az államelnökkel való tanácskozáson ismertették a PMP prioritásait – a polgármesterek kétfordulós megválasztását, a parlamenti képviselők számának 300-ra való csökkentése és a Moldovai Köztársasággal való kapcsolattartásért felelős minisztérium létrehozása -, és ezekről fognak tárgyalni a kijelölt kormányfővel is.

Arra a kérdésre, hogy ezek a prioritások képezik-e a feltételét annak, hogy a párt tagjai bizalmi voksukat adják az új kormánynak, Tomac azt válaszolta, hogy a feltétel ebben az esetben, lehet, hogy túl erős kifejezés, és tudatában vannak annak, hogy Romániának új kormányra van szüksége. Annak is tudatában vannak azonban, hogy a liberálisok által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány nem ment volna át a PMP szavazatai nélkül, és éppen azért mennek a megbeszélésre, hogy konszenzusra találjanak, nyomatékosította Tomac.

Hozzáfűzte, a PMP esetleges kormányra való lépéséről a párt vezetőségi fórumainak kell dönteniük.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük