Felhívás!

A PMP is Johannist támogatja a második fordulóban

A PMP is Johannist támogatja a második fordulóban Románia

Klaus Johannis újraválasztását támogatja a Népi Mozgalom Párt (PMP) az elnökválasztás második fordulójában Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) exkormányfővel szemben – jelentette be szerdán Mihail Neamțu, a PMP szóvivője.

A PMP államfőjelöltje, Theodor Paleologu egyetemi oktató a voksok 5,7 százalékát szerezte meg és így az ötödik helyen végzett a vasárnap lezárult első fordulóban.

Neamțu kifejtette: a PMP és államfőjelöltje jobboldali programmal kampányolt, és elveihez hű pártként sosem bíztathatja híveit arra, hogy baloldali pártot támogassanak, amely ráadásul “Európa sereghajtójává tette Romániát”. Az első fordulót csaknem 38 százalékkal megnyerő Johannist azonban arra figyelmeztette: nem elég a PSD-t bírálni, és úgy vélekedett, tovább csökkentheti a szavazói kedvet az, ha Iohannis továbbra is elzárkózik attól, hogy nyilvános vitát folytasson kihívójával.

A szóvivő elégedetten nyilatkozott Paleologu eredményéről, szerinte a PMP három egymást követő (a 2016-os parlamenti, a májusi európai parlamenti és a mostani) választáson bebizonyította, hogy át tudja lépni az ötszázalékos küszöböt.

Korábban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy Johannis mögé sorakozik fel. Dan Barna, az USR államfőjelöltje a harmadik helyen végzett a voksok 15 százalékával.

Dăncila a negyedik helyezett Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő híveitől remélhet többletszavazatokat a második fordulóban. A két kisebb balliberális párt által támogatott, a voksok 9 százalékát megszerző jelöltet azonban nagyon megviselte, hogy nem ő lesz Johannis ellenfele a második fordulóban, így az újságírók érdeklődésére válaszolva azt mondta: senkit sem támogat a versenyben maradt jelöltek közül, mert a “második fordulóba nem jutott be senki”.

Az első fordulót Johannis nyerte csaknem 38 százalékos eredménnyel, míg Dăncilă a szavazatok 22 százalékával lett a második. November 24-én kettejük közül választják meg Románia elnökét a következő öt évre.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.