Felhívás!

A parlamentben az EU-s átlag alatti, a kormányban az átlag fölötti a nők aránya

A parlamentben az EU-s átlag alatti, a kormányban az átlag fölötti a nők aránya Románia

Románia 24. helyet foglalja el az EU-s országok között abban a felmérésben, amely azt vizsgálja, hogy az EU-n belül a tagországok törvényhozó testületeiben mekkora a nők aránya – számol be a Transindex.

A parlament tekintetében Svédország vezet, ahol 47 százaléka a képviselőknek nő, Svédországot szomszédja Finnország és Belgium követi. Az EU-s átlag 30 százalék felett van, míg a romániai arány alig éri el a 20 százalékot. Magyarország egyébként a legutolsó ezen a listán, ott az arány 13 százalék.

Ami azt a szempontot illeti, hogy hány női tagja van az EU-s tagállamok kormányának, Románia ebben a statisztikában az EU-s átlag fölött szerepel: valamivel több mint 30%-kal a 12. helyet foglalja el a rangsorban. Magyarország ebben a táblázatban is a legutolsó. Magyarország kormányában miniszteri pozíciót betöltő nők aránya nem haladja meg a 10 százalékot sem. A magyar kormánynak egyetlen női minisztere van: Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A román kormányban jelenleg 7 nő tölt be miniszteri tisztséget és a miniszterelnök is nő.

(Transindex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.