Felhívás!

A parlament beiktatta a harmadik Orban-kormányt

A parlament beiktatta a harmadik Orban-kormányt Románia

A parlament beiktatta szombaton a harmadik Orban-kormányt.

A kabinet beiktatását 286 törvényhozó támogatta, 23-an ellene szavaztak.

A megjelent 310 képviselőből 309-en adták le voksukat.

A kormány beiktatásához legkevesebb 233 szavazatra volt szükség.

A koronavírus-válság miatt hozott rendkívüli óvintézkedések közepette zajlott a szavazás a parlamentben.

Miután a házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencia formájában hallgatta meg a szakbizottság, a szájmaszkokat viselő törvényhozók fertőtlenített útvonalon, egyesével járultak a parlamentben kijelölt szavazóterembe, ahol fertőtlenített “szavazógolyókkal” voksoltak.

A kormánynak – a minimálisan szükséges 233 helyett – 286 képviselő és szenátor szavazott bizalmat, 23-an pedig ellene szavaztak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszínű kormányát a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával iktatta be a parlament.

Letették az esküt a kabinet tafjai

Az államfő aláírta a harmadik Orban-kormány beiktatásáról szóló elnöki rendeletet; a kabinet tagjai 18 órakor letették az esküt – közölte az Államelnöki Hivatal.

A harmadik Orban-kormány összetétele a következő: Ludovic Orban miniszterelnök, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, Vasile-Florin Cîţu pénzügyminiszter, Marcel Ion Vela belügyminiszter, Bogdan-Lucian Aurescu külügyminiszter, Marian Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter, Ionel Nicolae Ciucă védelmi miniszter, Virgil-Daniel Popescu gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter, Lucian Nicolae Bode szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter, Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Costel Alexe környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter, Ion Ştefan közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter, Ioan Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter, Victor Sebastian Costache egészségügyi miniszter, Cristina Monica Anisie oktatási és kutatási miniszter, Bogdan Gheorghiu művelődési miniszter, Marian Ionuţ Stroe ifjúsági és sportminiszter, Victoria Violeta Alexandru munkaügyi és társadalomvédelmi miniszter.

Johannis: rendkívüli módon értékelem a parlament által leadott szavazatot

Klaus Johannis államfő gratulált a kormánynak, amelynek tagjai korábban letették a hivatali esküt, ugyanakkor hangsúlyozta, rendkívüli módon értékeli a parlament által leadott szavazatot.

“Gratulálok az új kormánynak, és sok sikert kívánok nekik! Rendkívüli módon értékelem a parlament által leadott szavazatot. Ma az egység üzenetét továbbították a román parlamentből. Nagyon örülök annak, hogy a legtöbb törvényhozó és parlamenti párt megértette ennek a pillanatnak a fontosságát, ennek a pillanatnak a súlyát, és az egységes fellépés szükségességét Románia és a románok érdekében” – hangoztatta az államfő.

Rámutatott, hogy a románok számára a legfontosabb a koronavírus-járvány elleni küzdelem folytatása.

“A kormány, amely most átveszi mandátumát, az a kormány, amely eddig is felpörgetett motorral, jól dolgozott a válság kezelése érdekében. Most minden erőnkkel folytatni fogjuk ezt a harcot. Az új kormány és jómagam minden energiánkat 100 százalékban a válság eredményes kezelésének szenteljük, és annak, hogy a válság lezárása után a románok és Románia érdekében jól vezessük az országot. Nagyon fontos, hogy a szükséges intézkedéseket időben meghozzák, hogy foganatuk legyen, és lehetővé tegyék ezt a harcot” – mondta Johannis.

A kormány tagjai elhagyhatják otthonaikat alkotmányos feladataik elvégzése végett

A kormány azon tagjai és azok a közméltóságok, valamint a védelmi és biztonsági szolgálat magas rangú tagjai, akik házi elkülönítésben vannak, elhagyhatják otthonaikat alkotmányos feladataik elvégzése végett – közölte szombaton a különleges sürgősségi esetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU). A felmentés kizárólag a feladat elvégzésének időtartamára szól, és szigorú feltételekhez kötött: orvosi maszkot kell viselniük és nem közelíthetnek meg öt méternél kisebb távolságra nem fertőzött személyeket.

A CNSSU számos más tevékenységi területen dolgozó személyt érintő rendelkezést adott ki, köztük a cernavodai atomerőmű alkalmazottjaira, a postán dolgozókra, a víz-, gáz- és elektromos hálózat karbantartóira, valamint a helyi hatóságok képviselőire vonatkozókat.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások