Hirdetés
Hirdetés

A népszámlálás és a választás kihívásait említette üzenetében Kelemen Hunor

A népszámlálás és a választás kihívásait említette üzenetében Kelemen Hunor Románia

A Romániában hétfőn elkezdődött népszámlálás és az április 3-ai magyarországi parlamenti választások kihívásait említette március 15-ei üzenetében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese.

Hirdetés
Hirdetés

Üzenetben a Románia miniszterelnök-helyettesi tisztségét is betöltő politikus megemlítette: a következő tíz évben meg fogja határozni a magyar közösség helyzetét az, hogy hány magyart regisztrálnak a népszámláláson.

“Akkora lesz a súlyunk, ahányan vállaljuk etnikai, anyanyelvi és felekezeti identitásunkat, ahányan vállaljuk magyarságunkat” – jelentette ki.

A magyarországi választás kapcsán megemlítette: az elmúlt 12 évben az erdélyi magyar közösség mellett állt a magyar kormány.

“A választás tétje nem kevesebb, mint hogy az a kormány folytassa munkáját Magyarország élén, amelynek fontos az erdélyi magyarok ügye” – közölte.

Kelemen Hunor megemlítette: nehéz lelkesnek lenni, amikor az ország határainál háború robbant ki, járvány dúl immár két éve, az áram és a gáz ára pedig az egekbe szökött. Arra figyelmeztetett azonban, hogy 1848-ban sem pislákolt volna fel a remény Petőfi és társai nélkül.

“Ha nem lettek volna ők, a szabadságért feltételek nélkül harcba szálló forradalmárok, a szabadság szeretete nem ivódott volna mélyen a nemzet génjeibe, ma pedig nem tudnánk azt, ami azóta egyértelmű: a szabadságért lelkesedni érdemes, időről-időre meg kell küzdeni érte, ha meg megfosztanak tőle, kötelességünk visszaszerezni” – fogalmazott a politikus.

Kelemen Hunor elítélte a háborút, és szolidaritását fejezte ki az Ukrajna területén élő nemzetekkel, kiállásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat.

“A békésebb jövő akkor köszönt ránk, ha készek vagyunk áldozatot hozni érte. Itt az idő, hogy kezünkbe vegyük sorsunk alakulását!” – közölte március 15-i üzenetében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 16., 0:55
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Csak annyi a kulombseg, hogy ki akarjatok hasznalni a javatokra a nepszamlalast de en 100 % VAGYOK hogy a kovetkezo valasztaszokon nem juttok be a parlamentbe.