Felhívás!

A Nép Ügyvédje megtámadja az egészségügyi reform törvényét módosító rendeletet

Alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje az ellen a sürgősségi kormányrendelet ellen, amelynek értelmében a páciensek magánkórházakban is igénybe vehetik az országos egészségügyi programok keretében nyújtott szolgáltatásokat.

A Nép Ügyvédje szerint az egészségügyi reformról szóló 2006/95-ös törvényt módosító, 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet szembemegy az alkotmány előírásaival, és “súlyosan sérti a román állampolgárok egészséghez való jogát”.

A beadványban leszögezik, a rendelet kezdeményezői elmulasztottak jóváhagyást kérni a technikai támogatást nyújtó minisztériumközi bizottságtól – bár ez a törvény által előírt kötelezettségük lett volna, mivel a jogszabály a sürgősségi ellátásra is kitér -, ennélfogva a teljes rendelet alkotmányellenes – állítják.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a jogszabály polgári jogokat és szabadságokat érint, márpedig az alkotmány tiltja ilyen rendeletek kiadását, ugyanakkor nem jelölik meg, hogy milyen rendkívüli helyzet indokolta a sürgősségi rendelet elfogadását.

A Nép Ügyvédje szerint a 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet sérti az egészség védelméhez és az állami egészségügyi intézményekben való ellátáshoz való jogot.

“Amennyiben az állami alapok nagy része a magánszektorhoz kerül, közép- és hosszú távon ez az állami egészségügyi rendszer fokozott elszegényedéséhez fog vezetni” – nyomatékosítja.

A beadványba arra is rávilágítanak, hogy ez esetben nem korrektek a versenyfeltételek, mivel az állami szolgáltatónak különféle törvényi és adminisztrációs kötelezettségei vannak. “A magánszektor például saját maga állította szabályok szerint szerzi be a különféle anyagokat és gyógyszereket, számára nem kötelező betartani a közbeszerzésekre vonatkozó törvényt, míg az állami szektor köteles alávetni magát a közbeszerzési törvényben előírt eljárásoknak” – hangoztatják.

A Nép Ügyvédje azt is kifogásolja, hogy a 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet “liberalizálja a sürgősségi ellátást”. Ez nagy paradigmaváltást jelent, amely nem vihető végbe széles körű konzultáció nélkül – teszi még hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 20., 13:32
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ugy nez ki ez a no mint a Ceausescu vilag gyirhaju gumi hajasbabai, melyek a kisgyereket nem megnyugtattak, ha vettel neki egy ilyen babat, hanem megilyesztettek, de ugy, hogy a kolyok orditani kezdett ilyedteben. A Chucky cimu film kovetkezo reszehez is sztarszerepben szerzodtethetnek !