Felhívás!

A Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság is megtámadja a különnyugdíijak megadóztatását

A Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság is megtámadja a különnyugdíijak megadóztatását Románia

A Nép Ügyvédje megtámadta csütörtökön az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásról szóló törvényt.

Az alkotmánybíróság egyelőre nem közölte, hogy mikor tárgyalja az ügyet.

A legfelsőbb bíróság is úgy döntött, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a szolgálati nyugdíjak megadóztatásáról szóló jogszabályt – tájékoztat a bíróság csütörtöki közleménye

A dokumentum szerint a legfelsőbb bíróság részlegeinek együttes ülése kielemezte a parlament által elfogadott, az Adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, és úgy találta, hogy az az alkotmány nem kevesebb mint tíz cikkelyének mond ellent.

A közlemény emlékeztet: az alkotmány lehetővé teszi, hogy a legfelsőbb bíróság előzetes normakontrollt kérjen az alkotmánybíróságtól mielőtt egy törvényt kihirdet az államfő.

A képviselőház plénuma szerdán döntő házként módosította az Adótörvénykönyvet úgy, hogy 85%-ig terjedő progresszív adóval sújtják a 7001 lej fölötti különnyugdíjakat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 70001 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget.

A tervezetet a szenátus még 2019-ben hallgatólagosan elfogadta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások