Felhívás!

A nemzeti jelképek gyalázását börtönnel büntető módosítást fogadott el a szenátus

A nemzeti jelképek gyalázását börtönnel büntető módosítást fogadott el a szenátus Románia

Szavazattöbbséggel elfogadta a szenátus szerdán azt a törvénymódosítást, amely börtönnel büntetné a román nemzeti jelképek meggyalázását.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP) magyarellenességéről elhíresült képviselőházi frakcióvezetője, Marius Pașcan által kidolgozott törvénytervezet a nemzeti jelképekről szóló, 1994-ben elfogadott “zászlótörvényt” módosítaná.

A tervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható az, aki meggyalázza a román lobogót, lejárató céllal más szöveggel vagy dallammal énekli a román himnuszt, vagy bármilyen más nyilvános cselekményt követ el a nemzeti jelképek lejáratásának céljával.

A tervezet részletes vitája során egyedüli hozzászólóként Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a tervezet a kommunista diktatúra büntetőjogi rendszerébe veti vissza Romániát, hiszen általános megfogalmazásai önkényes értelmezéseket, visszaéléseket tesznek lehetővé.

Felidézte: a hatályos, 2009-ben elfogadott büntető törvénykönyvből törölték a nemzeti jelképek meggyalázásáról szóló cikkelyt a bűncselekmények közül, mert bármilyen szabadságvesztést aránytalannak ítéltek az elkövetett jogsértés társadalmi veszélyességéhez képest.

Az RMDSZ közleményben is leszögezte: határozottan ellenzi a kommunista rendszer elnyomásra használt eszközeit, hiszen a törvényjavaslat szövege alapján könnyen lehet bárkiből bűnöst faragni.

“Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar szimbólumhasználatért üldözik a magyar közösség vezetőit. Ha ezt a törvényjavaslatot valaki rosszhiszeműen akarja alkalmazni, könnyen megteheti” – olvasható az RMDSZ közleményében.

A PMP-frakció törvénytervezetét korábban a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is bírálta arra hivatkozva, hogy korlátozza a véleményszabadság alkotmányos jogát. A nemzeti jelképek megsértése jelenleg kihágásnak minősül Romániában, az érte kiszabható 5000 lejig terjedő bírság pedig elégséges szankció egy ilyen cselekményért – értékelte a civil szervezet.

A szenátusi szavazás során a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai támogatták, a Mentsétek meg Romániát (USR) és az RMDSZ szenátorai pedig ellenezték a PMP törvénytervezetét.

A tervezet végső formáját a képviselőház hivatott kidolgozni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 3., 14:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  “az RMDSZ szenátorai pedig ellenezték a PMP törvénytervezetét.”.- Ott van, tessék elolvasni egyáltalán. De mit kell ellenezni? Civilizált ember nem gyaláz senkit és semmit. Nekünk jólesik, amikor a mi jelképeinket lábbal tiporják?

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 3., 19:40
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Tessék mondani az minek számit, ha a kerti budit és annak ülőkéjét pont arra a három szinre festi valaki? Van rá példa… Ami meg az éneklést illeti, még annyit soha sem sikerült innom, hogy pont azt a himnuszt énekeljem se jól, se rosszúl…