Felhívás!

A nehéz döntések meghozatalára bátorította Romániát a vakcinabeszerzésért felelős uniós biztos

A nehéz döntések meghozatalára bátorította Romániát a vakcinabeszerzésért felelős uniós biztos Románia

A koronavírus elleni oltási kampány erősítésére és a digitális zöld igazolvány bevezetésével kapcsolatos “nehéz döntések” meghozatalára bátorította Romániát csütörtökön Bukarestben Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért és a vakcinabeszerzésért is felelős tagja.

Az oltásparancsnokkal és a katasztrófavédelmi államtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén Breton hangsúlyozta, hogy az emberiség háborúban áll a vírus ellen, a közeledő újabb fertőzési hulláma ellen pedig az EU-nak két védekező eszköze van: az oltás és a zöld igazolvány. Szerinte a nehéz döntéseket most kell meghozni, ehhez pedig politikai bátorságra van szükség.

Németországban, aki nincs beoltva, nem mehet dolgozni, Ausztriában, aki nincs beoltva, annak otthon kell maradnia – sorolta a példákat az uniós biztos. Az immunizálását halogató román állampolgárokról azt mondta: kételkedésük természetes, eleinte mindenki így viszonyult az oltáshoz, de több mint egymilliárd adag vakcina beadása után az EU-ban elegendő tapasztalat halmozódott fel arról, hogy az oltás biztonságos, és hatékony.

Breton szerint a habozás egy évvel ezelőtt érthető volt, de most már nincs vesztegetni való idő, a vacillálóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az életüket, és hozzátartozóik életét kockáztatják. Hozzátette: az előrejelzések szerint Európában – az EU-n kívüli országokkal együtt – február végéig további félmillió emberéletet fog követelni a koronavírus-járvány.

Az uniós biztos rámutatott: az EU-ban a polgárok 75 százaléka felvette már az oltást, de egyes országokban – és Románia ezek közé tartozik – jelentős a lemaradás, látogatásának pedig az a célja, hogy a támogassa a tagállamokat az oltás és a zöld igazolvány használatában. Hozzátette: a zöld igazolvány hasznosságát bizonyítja, hogy a világon már hetven ország használja.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár felidézte, hogy tavasszal Románia még az elsők között volt az átoltottság tekintetében, most viszont – a beoltható lakosság 44 százalékára korlátozott átoltottságával – tarthatatlan, azonnali változtatást igénylő helyzetbe került. Arafat hangsúlyozta, hogy a zöld igazolvány a közösséget védi, és minél előbb be kell vezetni, mert emberéleteket ment meg.

Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampány koordinátora kifejtette: alacsony átoltottsága miatt Románia nincs biztonságban, és az Európai Unió egésze sem lehet biztonságban, amíg egyes tagállamai nincsenek biztonságban. Leszögezte: tudja, hogy az oltás nem népszerű intézkedés, de nem tűrhető el, hogy naponta százával legyenek olyan halálesetek, amelyek megelőzhetőek lettek volna.

Az oltásparancsnok rámutatott: az oltás sem nyújt száz százalékos védettséget egyéni szinten, de bebizonyította hatékonyságát közösségi, közegészségügyi szinten. A zöld igazolványra szerinte azért van szükség, mert járványügyi szűrésként működik: a zöld igazolvánnyal rendelkezőknél ugyanis jelentősen kisebb annak a valószínűsége, hogy bárkit is megfertőzzenek, vagy ők maguk súlyosan megbetegedjenek.

A vakcinabeszerzésért felelős uniós biztost Klaus Iohannis államfő is fogadta. Thierry Breton az átoltottság tekintetében még Romániánál is rosszabbul álló Bulgáriában folytatja útját.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 19., 8:13
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Csak annyi a kérdés, hogy nálunk a döntéshozók között van-e valaki, akinek elég nagy az egy párja ahhoz, hogy ilyen döntést kihirdessen. Meghozni valószínűleg többen meghoznák, de vállalni a népszerűtlenséget – na ez az, amit kíváncsian várok.

 • User
  Dátum: 2021. november 19., 8:07
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hmmm….., nagyon aggódnak az életeinkért a Judás banda ! Egy beszorult patkányt több intézmény mentő személyzete tesz szabaddá és egy beteg embert végig hordoznak mentővel a városon , majd az utszélén hagyják (nem volt hozzátartozója). Úgy, hogy ez a vezetőink agyon aggódása fölöttébb gyanus ! Vagy netán valami másról lenne szó …. ?!

 • User
  Dátum: 2021. november 20., 0:16
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Csak ne etessenek a 44%os atotoltottsaggal.
  Ebbe az aranyba azokat is beleszamoljak sajnos, akik januar-februarban vettek fel az oltast, de nem kaptak meg a boostert. (3.)
  A masik, pedig az orszag osszlakossaga: nehany millioan kulfoldon vannak, oket miert is szamoljak bele ebbe az aranytalansagba??
  Zavarosban halaszni…