Felhívás!

A miniszterelnök szerint nem kell attól tartani, hogy Románia kifogy a gázból a télen

A miniszterelnök szerint nem kell attól tartani, hogy Románia kifogy a gázból a télen Románia

Nicolae Ciucă kormányfő úgy nyilatkozott csütörtökön, nem kell attól tartani, hogy Romániának nem lesz elegendő gáztartaléka a 2022-2023 téli időszakra.

Ciucă azt mondta, a gázfelhalmozás “nagyon biztató” iramban zajlik, szerdán Románia felhalmozott gáztartaléka meghaladta az 1,6 milliárd köbmétert.

“Jelenleg nem kell attól tartani, hogy Románia nem rendelkezik majd a szükséges gázzal a 2022-2023-as télre” – jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a gázfogyasztás csökkentéséről szóló döntést “a tél tényleges kezdete előtt tárolt gázmennyiség függvényében” hozzák meg.

“Jelenleg arra figyelünk, hogy biztosítsuk a szükséges gáz- és szénkészleteket a téli energiaszükséglet fedezése érdekében. Egyáltalán nem mindegy, hogy a lignitbányák képesek-e a lehető legtöbbet kitermelni és eltárolni, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint tavaly, amikor csak annyi volt a raktárakban, ami legfeljebb 3-5 napig biztosította az olténiai szénerőművek működését” – mondta Ciucă.

A vízi erőművek működését a szárazság befolyásolhatja. Jelenleg normális kapacitáson működnek a vízi erőművek, de a kormányfő szerint nincs ok túl sok optimizmusra. “Ha tovább tart a szárazság, egészen biztosan csökkenni fog a termelés” – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.