Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A miniszterelnök összehívta a második kormányülést is ezen a héten

A miniszterelnök összehívta a második kormányülést is ezen a héten Románia

A miniszterelnök összehívta csütörtökön a hét második kormányülését is, mert a jövő héten az Amerikai Egyesült Államokba látogat.

Hirdetés
Hirdetés

Az újabb ülésre azért volt szükség, hogy még elutazása előtt fogadják el a minisztériumok által előkészített tervezeteket – magyarázta Viorica Dăncilă a kabinet ülésének elején.

Hozzátette, a kormány biztosítani akarja a dolgok “normális működését”, a kormányzati projektek haladéktalan végrehajtását, ugyanakkor ösztönözni akarja a beruházásokat.

A miniszterelnök szerint az év első hét hónapjában a közvetlen külföldi befektetések legmagasabb szintjét regisztrálták az elmúlt tíz esztendő tekintetében.

“Nagyon jók a gazdasági hírek: az év első hét hónapjában a közvetlen külföldi befektetések legmagasabb szintjét regisztrálták az elmúlt tíz esztendő tekintetében – ezek 22,3%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor Románia a Közép- és Kelet-Európában az ötszáz legnagyobb vállalattal rendelkező országok hierarchiájának harmadik helyezettje. Ezek az adatok azt jelzik, hogy Románia gazdasága növekvő tendenciát mutat, amelyet a kormánynak támogatnia és ösztönöznie kell, és ebben a gazdasági diplomácia is nagyon fontos szerepet játszik. Románia vonzó üzleti célország, befektetési lehetőségeket és jól felkészült munkaerőt kínál “- mondta Dăncilă.

“Klaus Iohannis saját tetszése szerint értelmezi az alkotmánybíróság döntését”

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint Klaus Johannis választási érdekeinek megfelelően, saját tetszése szerint értelmezi az alkotmánybíróság szerdai döntését, amelyben a taláros testület kimondta, az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő azáltal, hogy nem mentett fel tisztségükből bizonyos minisztereket, és nem nevezte ki az ügyvivő tárcavezetőket.

A kormányfő csütörtökön ismét hangoztatta, hogy az elnök visszaélést követ el az ügyvivő miniszterek kinevezésének halogatásával, így próbálva akadályoztatni a kormány tevékenységét.

“Az alkotmány megszegéséhez hozzászokott elnök most szintet lépett: saját tetszése szerint, választási szemszögből átértelmezi az alkotmánybíróság döntését, amely mindenki számára kötelező érvényű. Azt nyilatkozza, hogy az alkotmánybírák szerint a kormányfőnek haladéktalanul bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, holott a ‘haladéktalan’ kifejezés valójában éppen az ügyvivő miniszterek kinevezésére vonatkozott” – fogalmazott Dăncilă a csütörtöki kormányülés elején.

A kormányfő ismét leszögezte, bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől, ugyanakkor hangsúlyozta, az ügyvivő miniszterek kinevezése ezzel nem függ össze.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.