Felhívás!

A “magyar góbéságot” firtatják

A “magyar góbéságot” firtatják Románia

A jurnalul.ro hírportál felfedezte (igaz, nem elsőként), hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sokkal nagyobb összegű állami támogatást kap nemzeti kisebbségvédelmi, érdekképviseleti szervezetként ahhoz viszonyítva, hogy ha pártként igényelné.

A cikkszerző felsorolja azokat a legnagyobb állami támogatásokat, szubvenciókat, amelyeket a 2020. évi költségvetés szavatolt: Szociáldemokrata Párt (PSD) 124 millió lej, Nemzeti Liberális Párt (PNL) 70,2 millió lej, RMDSZ 32 millió lej, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 19,6 millió lej, Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 14,5 millió lej, Pro Románia (PR) 12,3 millió lej, Népi Mozgalom Párt (PMP) 9,3 millió lej, Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) 388 ezer lej. Az RMDSZ neve mögött szereplő 32 millió lej annak a 143 millió lejnek a jelentős része, amit a Romániában hivatalosan bejegyzett nemzeti kisebbségek szervezetei kaptak. Az utóbbi három évtizedben általában 15-20 nemzeti kisebbség indított jelölteket a romániai parlamenti választásokon, a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója jelenleg 18 tagú.

A cikkíró rámutat, hogy amennyiben az RMDSZ a 2021. évi költségvetésből politikai pártként igényelné az állami támogatást, az összeg valahol az 5,83 millió lej és 23 millió lej között lenne. Ennél pontosabban nehéz egyelőre meghatározni, de az biztos, hogy 32 millió lejnél kevesebb járna.

Az említett hírportál elemzőjéből kitűnik, hogy az újságírók már alaposan utánanéztek, megérdeklődték, ha az RMDSZ nemzeti kisebbségvédelmi szervezet, hogyan igényelhetett még külön 4,5 millió lejt a helyhatósági választásokra és 3,5 millió lejt a parlamenti választásokra. A megkeresett tisztségviselők elmagyarázták, a kettő között nincs ellentmondás, a választási törvénnyel összhangban történik a “kettős szubvenció”, és a választási támogatás voltaképpen költségelszámolás. 

A cikk bevezetőjének hangulatából az érződik, hogy a szerző (vagy megrendelő) a “kétarcúságot” kifogásolja az RMDSZ-nél. Erre utal a a cím: “RMDSZ, a költségvetési szívókorong két státussal”. Megjegyzik, az RMDSZ párhuzamosan politikai pártként és érdekvédelmi szövetségként működik, tehát dupla státusa van, ami akkor válik hirtelen egy státussá (valamelyikké a kettő közül), amikor a magyarok érdekei ezt kívánják. A szerző úgy fogalmaz, sejtelmei szerint a tavalyi 32 millió lej idén akár több is lehet, hiszen az RMDSZ most kormányon van, egy többpárti koalíció tagja.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások