Hirdetés
Hirdetés

A magas energiaárak ellen szervezett tüntetést Bukarestben az AUR

A magas energiaárak ellen szervezett tüntetést Bukarestben az AUR Románia

A magas energiaárak elleni tiltakozásul szervezett kormányellenes tüntetést Bukarest belvárosában vasárnap a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

Koradélután több ezer nemzeti zászlókat lengető, a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelő demonstráló bénította meg a járműforgalmat az Egyetem-téren, majd átvonult a kormányszékház előtti Victoriei-térre.

A tüntetők “A gáz és az áram csődbe visz”, “A nép pártján álló, nem a rablócinkos kormányt akarunk” feliratú táblákat emeltek magasba és a kormány távozását sürgető rigmusokat skandáltak.

A demonstrációra nem építettek szónoki emelvényt, nem hangzottak el politikusi beszédek.

George Simion, az AUR elnöke a megmozdulást megelőző felhívásaiban azt állította, hogy nem egyetlen párt rendezvényéről van szó, a megmozduláshoz másik hat, parlamenti képviselet nélküli párt, illetve szakszervezeti és munkáltatói szövetségek képviselői is csatlakoztak. A román hírtelevíziók helyszíni beszámolói szerint a tüntetők egy részét buszokkal szállították a fővárosba a környező megyékből.

Simion szerint a tüntetés nem az AUR-ról, hanem az egyszerű emberekről szól, akiknek az elszállt energiaárak mellett nincs pénzük átvészelni a telet. A pártvezető azt jósolta, az októberi hónap a szegénység és kiszolgáltatottság ellen lázadó emberek tüntetéssorozatával fog telni, akik a kamatok csökkentését, az energiaárak megfékezését követelik. Szerinte a kormánynak, de legalábbis ” a románokat az úgynevezett árstoppal átverő” Virgil Popescu energiaügyi miniszternek távoznia kell, ha nem képes teljesíteni az emberek követelését.

Az AUR szerint az energiaárak liberalizálása elhibázott döntés volt, a mesterségesen előidézett energiaválságra csak a hatósági árszabályozás lehet megoldás.

A tüntetésen nagy a karhatalmi készültség, több száz csendőr kísérte a menetelőket Bukarest belvárosában. Erőszakos megnyilvánulásokról délután öt óráig nem érkezett jelentés.

A fővárosi csendőrség hét bírságot rótt ki összesen 32.000 lej értékben a tüntetés nyomán. A csendőrség közleménye szerint ugyanakkor javasolták a bűnvádi eljárás elindítását a tüntetés egyik résztvevője ellen, akinél könnygázspray-t találtak a csendőrök. A fővárosi rendőrök bekísértek az őrszobára egy férfit, akinél két fehér fegyvert találtak. Bűnvádi eljárást indítottak ellene. A rendőrség további ellenőrzéseket végez a hatályos jogi kereteket megsértő személyek azonosítása és szankcionálása érdekében – olvasható a közleményben.

A tüntetésre a Bukarest-Ilfov katasztrófavédelmi felügyelőség 2 tűzoltókocsit és 2 SMURD rohammentőkocsit rendelt ki. Öt személynek volt szüksége sürgősségi orvosi ellátásra légzési nehézségek, ájulás, enyhébb sérülések miatt, hármukat kórházba szállították kivizsgálásra.

(forrás: MTI/Agerpres, fotó: Digi24.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük