Felhívás!

A magánórák megadóztatását sürgeti az országos diáktanács

A magánórák megadóztatását sürgeti az országos diáktanács Románia

A diákoknak adott magánórák megadóztatását, a korrepetálásból származó jövedelmüket elhallgató tanárok megbírságolását sürgeti az oktatási, pénzügyi, belügyi és igazságügyi minisztériumhoz intézett felhívásában a diákok országos tanácsa (CNE).

A Hotnews.ro hírportál által csütörtökön ismertetett közleményében a diáktanács azt állítja: 2019-ben a romániai közoktatásban dolgozó 172 ezer tanár közül alig 4135 (2,4 százalékuk) tüntette fel adóbevallásában, hogy magánórákból is van jövedelme, holott a CNE szerint az utóbbi időben valóságos iparággá nőtte ki magát a magánórák piaca, és a végzős diákok csaknem fele vesz magánórát.

Az oktatási minisztérium egy tavaly szeptemberi kimutatása szerint a nyolcadikosok 47, illetve a tizenkettedikesek 42 százaléka jár korrepetálásra. A CNE felidézte: egy 2007-ben készült felmérés szerint a diákok mintegy 27 százaléka járt magánórára, egy 2010-es tanulmány pedig kimutatta, hogy a romániai szülőknek évente több mint 300 millió euróba került iskoláskorú gyermekeik korrepetálása.

A 2018-ban miniszteri rendeletbe foglalt közoktatási etikai kódex tiltja a tanároknak, hogy pénzért korrepetálják azoknak az osztályoknak a diákjait, amelyekben tanítanak, de a CNE szerint sok pedagógus nem tartja be ezt a megkötést, ami nyilvánvaló érdekkonfliktust idéz elő.

“Nem hunyhatunk szemet az oktatási rendszerben jelen lévő korrupció felett. A be nem vallott jövedelem: adócsalás. Márpedig, ha a diáknemzedékek sora elé erkölcsi példaképként állított pedagógusok folyamodnak ilyesmihez, semmi remény nincs egy értékorientált, hatékony oktatási rendszerre, törvénytisztelő, kötelességtudó nemzedékek nevelésére” – olvasható a diáktanács közleményében.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 11., 16:36
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Tessek nekiallni tanulni becsuletesen , mindjart nem lesz szukseg maganorakra. Ne a tanarok peldakepevel foglalkozzatok , hanem mindenki a sajatjaval! Mi lenne , ha a tanarok is levideoznak es kozze tennek a vilaghalon tanitvanyaik orak alatti viselkedeset? Nem tetszene , ugye? Folosleges ez a kioktato hangnemu kozlemeny mindaddig , amig a piszkalodason kivul nincs epkezlab otletetek , aprosagokba belekotve akarjatok fontossa tenni magatokat.