Felhívás!

A külügyminisztérium “haladéktalanul kielemzi”, miként zajlott a szavazás külföldön

A külügyminisztérium “haladéktalanul kielemzi”, miként zajlott a szavazás külföldön Románia

A külügyminisztérium “haladéktalanul kielemzi”, miként zajlott külföldön az államfőválasztás első fordulója, mielőtt nekilátna a hónap végén esedékes második forduló megszervezésének.

A külügyi tárca hétfői közleményében rámutat, Bogdan Aurescu miniszter elrendelte, hogy valamennyi diplomáciai képviselet haladéktalanul vizsgálja ki azokat a tényezőket, amelyekre az első forduló tapasztalatai alapján hangsúlyos figyelmet kell fordítani a későbbiekben. Erre az elemzésre azért van szükség, hogy felmérjék, milyen esetleges további intézkedésekre lenne szükség a külügy részéről a második forduló optimális lebonyolítása érdekében – teszik hozzá.

A közlemény szerint a választási folyamat megszervezése jelentős erőfeszítést igényelt a külügyminisztérium részéről, a tárca alkalmazottjainak mintegy 85 százaléka részt vett a munkában, beleértve a diplomáciai képviseletek személyzetét is.

A külföldi szavazókörzeteknél több mint 650 ezer választópolgár adta le voksát az államfőválasztás vasárnapi első fordulójában. A legtöbben – csaknem 130 ezren – Olaszországban szavaztak, Nagy-Britanniában 119 ezren éltek választójogukkal. Magas részvételt jegyeztek Spanyolországban és Németországban is. Ehhez a számhoz ugyanakkor még hozzáadódik az a 25.200 választópolgár, akik a levélszavazást választották.

Románia határain kívül összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki. Spanyolországban volt a legtöbb (148) szavazókörzet, Olaszországban pedig 142. Németországban 84, Nagy-Britanniában 73, Franciaországban 48, az USA-ban 38, a Moldovai Köztársaságban 36, Belgiumban 23, Hollandiában 22, Írországban 16, Dániában 12, Ausztriában és Görögországban 11-11, Portugáliában 9, Svájcban 8 szavazóhelyiséget rendeztek be.

A diaszpórában élők ez alkalommal először három napon át szavazhattak. A második fordulóban november 22-én, 23-án és 24-én várják őket az urnákhoz.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.